29 Sep

Absolventii de liceu din Dumbrăvița (Brașov) se pregătesc pentru o meserie în turism

În luna septembrie, 10 persoane, majoritatea absolvenți de liceu sau chiar cu studii superioare, cu vârste între 19 și 44 de ani au finalizat cursul de perfecționare pentru ocupația de recepționer în localitatea Dumbrăvița, județul Brașov.

dumbravita2În urma etapei de consiliere vocațională, participanții au urmat timp de două zile un atelier de consiliere și dezvoltare personală, la sfârșitul căruia și-au stabilit obiectivele de carieră și împreună cu consilierul și-au creat un plan de acțiune. La început cu așteptări scăzute și mai degrabă pesimiști cu privire la perspectivele de angajare, participanții au devenit mai încrezători până la finalul cursului de perfecționare care a durat o săptămână și caută activ oportunități de angajare în turism sau în domeniul tehnic.

dumbravita1Principala contribuție pe care dorim să o aducem prin activitatea de consiliere profesională este aceea de a cultiva o mentalitate a responsabilității personale și a inițiativei, opusă celei de dependență sau asistență socială. Intervenția noastră vrea să ajute participanții să înțeleagă care sunt acele convingeri care le blochează dezvoltarea, să le depășească și să descopere că fiecare este responsabil pentru bunăstarea profesională”, a spus Aura Matei, coordonator de consiliere profesională al Fundației CADI-Eleutheria.

Cei mai mari angajatori din Brașov sunt cei din industria auto, IT și servicii suport pentru companii. În comparație cu celelalte județe, piața muncii din acest județ urmează urmează o tendință pozitivă, salariul mediu net fiind de aproape 1.700 RON. În industria hotelieră, principalele cerințe pentru postul de recepționer sunt calificarea și buna cunoaștere a unei limbi străine, de obicei engleza, salariile începând de la 1.000 RON net.

În perioada următoare, participanții învață să abordeze angajatorii locali, îmbunătățindu-și CV-ul și tehnicile de căutare, cu susținerea consilerului de orientare profesională în județul Brașov, Diana Poustovan și prin participarea la o sesiune de job-club.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.