20 Sep

Adaptarea la piața muncii a persoanelor inactive pentru perioade lungi de timp

”Proiectul Inițiative pe piața muncii în mediul rural a intrat în contact cu persoane din medii foarte diferite, din regiuni diferite, unele chiar din comunități aflate în zone izolate, oameni care nu au mai fost angajați în procesul de căutare a unui loc de muncă ori nu au mai deținut un loc de muncă de peste 1 an. Mai mult de 700 de persoane se regăsesc de cel puțin 8 luni într-o transformare radicală, care trebuie să se desfășoare într-o perioada scurtă de timp, în care singurul răspuns pe care încercăm să îl explicăm tuturor beneficiarilor noștri este că …… ADAPTAREA face diferența între reușită și eșec.”, a declarat Doina Cucu – coordonator tehnic.

Pentru cei care sunt îndrumați de consilierii de orientare profesională spre noul traseu profesional, care a început cu testarea psihologică, a continuat cu participarea la consiliere profesională, alegerea și frecventarea unui curs de calificare și perfecționare și implicarea într-un job club, apoi cu medierea pe piața muncii până la momentul interviului final și al angajării, esențială este deschiderea și adaptarea la locul nou pe care îl ocupă în viața lor munca. Astfel, sunt câteva aspecte care merită menționate și luate în considerare pentru ca adaptarea la locul de muncă, dar mai ales la situația nou apărută în viața ta să fie mai lină.

Prima zi de muncă lasă o amprentă asupra parcursului tău la serviciu în următoarele săptămâni. Depinde de tine dacă vrei să fie una pozitivă. Cum poți face asta? În primul rând, fii punctual. Stabilește din timp care este traseul de până la muncă și fii punctual. Adoptă o atitudine plăcută și ia-ți timp pentru a înțelege exact care sunt responsabilitățile jobului. Fă o listă de întrebări, stabilește la care ai primit deja răspuns și fixează-ți persoanele care te pot ajuta în lămurirea aspectelor care mai necesită explicații suplimentare. Nu pune întrebări nestructurate și nu le adresa persoanelor care nu au atribuții directe pe domeniul / activitatea respective.

În fiecare zi, timp de mai multe luni, te vei confrunta cu faptul că te întâlnești constant cu oameni noi. Fie că este vorba de clienți sau de colegi, furnizori sau chiar persoanele cu funcții de conducere, o atitudine prietenoasă și de învățare (curios și atent în același timp) îți poate atrage atenția de la presiunea comunicării cu atâtea persoane noi. Exemple de întrebări pe care te va ajuta să le pui săptămânal ar fi: Despre ce e vorba în acest job, Ce pot face eu mai bun? Ce face colegul? (în sensul – cum pot să îi vin în ajutor?) Ce vrea șeful să se întâmple? În cât timp? Care sunt clienții noștri? Care sunt așteptările lor?

Primele atribuții care ți se vor da probabil că ți se vor părea dificile, pentru că nu le-ai mai făcut în trecut sau pentru că în acest loc nou de muncă se întâmplă lucrurile altfel decât erai obișnuit. Singura metodă prin care poți câștiga încredere este să îți faci treaba la timp. Astfel, o concentrare pe ceea ce ai de făcut, o structurare a timpului de lucru, te face mai conștient de pașii pe care îi ai de făcut pentru ați termina activitățile în timp util. Vei avea timp să întrebi, să îmbunătățești și să finalizezi treaba eficient. Găsește singur soluții și apoi dacă mai ai nevoie de îndrumare întreabă-ți colegii și/ sau superiorul cum poți continua.

Observă care este timpul de lucru al colegilor tăi, dar și care sunt pauzele pe care aceștia le iau. Pauza de masă poate fi un mijloc foarte bun de a relaționa cu aceștia și de a te integra mai ușor. Dacă nu ești invitat direct, încearcă să găsești tu cea mai bună ocazie de a vă cunoaște mai bine. Inițiază discuții cu ei despre subiecte de interes comun, legate de serviciu, dar și subiecte de interes din comunitatea locală. Un om informat este apreciat de cei din jur și poate câștiga și relaxarea de a comunica liber cu cei din jur. Pentru am vorbit despre DO’s, adică ce este recomandat să faceți pentru o adaptare ușoară la locul de muncă, voi da și câteva aspecte pe care nu este recomandat să le faceți la noul loc de muncă.

Una dintre cele mai mari greșeli este să vorbiți și să vă susțineți modalitatea de lucru pe care ați practicat-o la locul de muncă anterior (se aplică celor care au avut o astfel de experiență). Pentru cei care nu au mai avut o experiență de muncă înainte, o greșeală este să afirmați mereu că nu ați mai făcut niciodată o activitate și de aceea nu vă descurcați. Până la urmă angajatorul a oferit o șansă noului angajat și nu trebuie să îi demonstrați că a greșit. Dacă nu știți să faceți un lucru, cereți o părere punctuală celui care are direct relație cu activitatea respectivă, după ce încercați să dați o soluție la rezolvarea situației.art7

În cazul în care ați greșit, asumați-vă greșeala și mergeți mai departe. În cazul în care lucrați cu o cantitate mare de informații, notați-vă ordinea în care se cer a fi făcute lucrurile și rezolvate sarcinile. Astfel veți evita să puneți întrebări care nu sunt întotdeauna necesare.

Una dintre metodele bune de a nu avea surprize la locul de muncă sau de a gestiona/ preîntâmpina conflictele este să vă informați constant coordonatorul direct sau șeful. Este recomandat să vă structurați mesajul în funcție de așteptările acestuia și în funcție de progresele pe care le faceți. Aveți în vedere să spuneți și lucrurile sau activitățile care vă iau cel mai mult timp. Se poate găsi astfel o soluție mai rapidă la aceste provocări.

Un ultim aspect, dar de o importanță mare, este modalitatea în care vă alegeți garderoba pentru a merge la serviciu. Alegeți ceva neutru pentru primele zile (de exemplu: pantalon și cămașă, fustă și tricou fără imprimeuri). În câteva zile vă veți da seama care este codul de îmbrăcăminte la noul loc de muncă, observându-i pe ceilalți. Dacă sunteți femeie și obișnuiți să vă machiați, aplicați culori potrivite tenului și pale. Nu se recomandă rujurile puternice și machiajul obrajilor sau folosirea dermatografului în exces. Este bine să atrageți atenția prin curiozitate și dorință de învățare, nu prin stil vestimentar și machiaj excesiv.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.