15 Dec

Calificare și job club-uri la Dumitrești, Vrancea – Lucrător în construcții și patiser

În luna noiembrie în comuna Dumitrești s-au finalizat două cursuri de calificare, unul pentru ocupaţia de Patiser și unul pentru cea de Lucrător în comerț. Participanții la programele de formare au beneficiat anterior sesiunii de calificare de servicii de testare psihologică a interelor vocaționale şi de sesiuni de consiliere individuale şi de grup.

Progresul-proiectului-în-jude_ul-Vrancea-în-luna-noiembrie1x1Calificare în ocupaţia Lucrător în comerț. La jumătatea lunii noiembrie 15 participanți au absolvit cursul de calificare pentru ocupaţia lucrător în comerț. Componența grupei a fost mixtă și echilibrată, fiind compusă din 7 femei și 8 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 47 ani, media de vârstă fiind de aproximativ 30 de ani.

“Eterogenitatea grupului a sprijinit procesele de învățare și a sprijinit consolidarea motivației în căutarea unui loc de muncă. Astfel, femeile, expuse constant la roluri tradiționale, s-au aflat într-un context de tratament egal cu bărbaţii, unii dintre aceştia cu abilităţi evidente de leadership. Acest fapt a creat premisele pentru consolidarea unei atitudini orientate către obiective şi acţiune şi a încrederii în sine. Mai mult, expunerea la modele profesionale a întărit motivația pentru crearea unui parcurs profesional propriu.” Aura Matei, coordonator consiliere.

” A fost un grup destul de eterogen. Oamenii par determinați să își găsească ceva de lucru și sunt preponderent activi, dacă vorbim de stilul de învățare.” Radu Lihaci, formator.

Pe data de 28.11.2014 a fost organizată sesiunea de job-club la care au participat 9 persoane, dintre care 5 femei şi 4 bărbaţi. În cadrul jobclub-ului beneficiarii şi-au identificat punctele forte relevante pentru ocupaţia de lucrător în comerţ şi au aflat despre principalele surse pe care le pot folosi pentru a-şi căuta un loc de muncă. Beneficiarii au considerat foarte utilă experienţa dobândită în cadrul job-clubului, în special faptul că au învăţat cum să-şi completeze CV-ul şi cum să se pregătească pentru un interviu de angajare, niciunul dintre ei neavând această experienţă. În urma sesiunii de job-club, beneficiarii au devenit mai conştienţi de drepturile pe care le au în calitate de angajaţi şi de importanţa pe care o are contractul de muncă.

“Este important ca procesul de mediere să continue şi beneficiarii să fie susţinuţi în mod constant în căutarea unui loc de muncă. Recomand ca echipa implicată în procesul de mediere să le transmită în mod constant beneficiarilor locuri de muncă care apar în judeţul Vrancea, în special în Municipiul Focşani, şi să îi încurajeze permanent în procesul de căutare a unui loc de muncă.” Carmen Ilie, Formator job-club.

Progresul-proiectului-în-jude_ul-Vrancea-în-luna-noiembrie2x1Calificare în ocupaţia Patiser. Pe data de 14 noiembrie 2014, cei 11 beneficiari au susținut examenul de calificare în meseria de Patiser. Grupa a fost una mixtă, cu o medie de vârstă mai ridicată- 32 deani-, beneficiarii având între 19 şi 42 ani. S-a observat un interes deosebit pentru dezvoltare și educație si pentru găsirea unui loc de muncă în viitorul apropiat, participanții fiind persoane proponderent pragmatice, realiste, cu dorință de a produce o schimbare în bine în viața lor.

La sfârșitul lunii noiembrie s-a organizat tot în Dumitrești sesiunea de job-club, unde au fost prezenți 8 din cei 11 absolvenți ai cursului de calificare în ocupaţia Patiser. Grupa de lucru a fost mixtă, existând atât participanţi cu experienţă profesională anterioară cât şi proaspăt absolvenți sau persoane care nu au avut niciodată un loc de muncă. În cadrul sesiunii participanţii şi-au format abilități și atitudini necesare pentru căutarea unui loc de muncă, pentru prezentarea la interviuri de angajare și pentru încadrare la locul de muncă.

“În afară de suportul acordat în identificarea locurilor de muncă și a pregătirii actelor necesare candidaturii, recomandăm consilierului de orientare profesională să îi ajute să își exerseze prezentarea la interviu într-un ton pozitiv, încrezător și plin de exemple din experiența proprie.” Radu Chitic, Formator jobclub.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.