22 Mar

Ce nu știai despre food-service și cum te poate ajuta

HoReCa sau industria ospitalității include numeroase servicii și specializări, fiind un domeniu în continuă transformare. Dacă te tentează o carieră în gastronomie, dar nu vrei să devii neapărat bucătar, patiser sau ospătar, ia în calcul domeniul livrărilor la domiciliu și al serviciilor de catering.

Piața de food-service se referă la livrarea mâncărurilor la domiciliul clienților, la sediile unor companii sau pentru diferite evenimente, cum ar fi nunți, botezuri, conferințe, întâlniri business etc. În furnizarea de servicii alimentare se conturează două direcții: socială (business și instituții, educație, spitale, programe de ajutor social, armată etc.) și comercială (restaurante, fast-food-uri, livrare, cafenele/baruri, hoteluri, avioane, vase de croazieră, aeroporturi, benzinării. [1]

Afacerile din food-service presupun o echipă de oameni cu specializări diferite, care lucrează împreună pentru a oferi clienților produse și servicii de calitate. Domeniul cateringului oferă o paletă variată de joburi, de la bucătar, manager, responsabil de distribuție, până la reprezentant vânzări, contabil, șofer sau specialist în marketing.

Potrivit estimărilor din sectorul de catering, doar piaţa comenzilor online se ridică la peste trei milioane de euro. Din anul 2015, reducerea TVA la alimente a impulsionat această nișă. [2] Tot mai mulți angajați comandă prânzul la birou, astfel că pe piață se ivesc noi oportunități.

Dacă vrei să-ți deschizi propria afacere de catering, este foarte important să cunoști domeniul și să fii familiarizat cu principiile sale de bază. Experiența în domeniul culinar reprezintă un mare plus, chiar dacă nu ai terminat un liceu cu profil de alimentație publică sau o facultate de turism.

Pe lângă pasiune și creativitate, gastronomia înseamnă multă răbdare, perseverență, rezistență la stres și îmbunătățirea continuă a abilităților. De asemenea, industria de food presupune și respectarea unor reguli și proceduri, pentru asigurarea standardelor de calitate și siguranță.

Te invităm să explorezi lumea fascinantă a gastronomiei și să-i descoperi oportunitățile!

[1] Radiografia pieței de foodservice din România, articol publicat de Food&Bar (aprilie 2009).

[2] Bani pe săturate: cum îţi deschizi o afacere cu catering, publicat pe adevarul.ro la data de 21.01.2016

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.