20 Jun

Competențe profesionale în domeniul comercial

În perioada 8-12 iunie, în localitatea Prejmer, județul Brașov, 8 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au participat la cursul de perfecționare pentru ocupaţia Agent de vanzări. ”Sunt persoane cu pregătire diferită, persoane care au lucrat în străinătate, tineri la început de carieră sau care întrețin deja familii. Toți au venit la curs cu dorința de a mai face un pas pe drumul angajării.” – ne-a menționat Diana Poustovan, consilier de orienta20150605_094354 (300x169)re privind cariera. Ulterior absolvirii cursului, beneficiarii au participat la o sesiune de job-club în cadrul căreia au aflat despre pregătirea pentru interviul de angajare, întocmirea unui CV, modalităţi de căutare a unui loc de muncă sau care sunt prevederile unui contract de muncă. “Oamenii sunt dornici să se angajeze. Având în vedere distanţa mare dintre localităţile în care locuiesc şi oraşul Braşov (cel mai ofertant din zonă în ceea ce priveşte locurile de muncă), mulţi dintre ei sunt interesaţi de începerea unei activităţi pe cont propriu. Pentru aceştia ar fi utile cursuri de antreprenoriat şi consiliere în deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Dintre cei interesaţi de angajare, mulţi vor să lucreze în străinătate, fiind motivaţi şi de faptul că au deja rude care lucrează în afara ţării. Pentru aceştia recomand transmiterea de locuri de muncă din străinătate şi consiliere pentru a face faţă cu succes adaptării la această schimbare.” a declarat Carmen Ilie, Formator job-club.

art2La Joseni, în județul Harghita, în perioada 1-6 iunie, 8 persoane au participat la cursul de lucrător comercial. Motivaţia beneficiarilor de a participa la curs vine în primul rând din dorinţa de dezvoltare personală dar şi din dorinţa de a-şi creşte şansele de a-şi găsi un loc de muncă. Margit Tofalvi, Consilier de orientare privind cariera a declarat că: Participantii au puţină experienţă profesională. Majoritatea nu au mai lucrat, iar dacă au lucrat au făcut-o fără forme legale.  O parte sunt tineri ieşiţi de pe băncile şcolii şi dornici să-şi găsească un loc de muncă, ceilalţi sunt persoane care au avut în trecut un loc de muncă, dar posturile lor au fost suspendate. Toţi sunt extrem de motivaţi să îşi găsească un loc de muncă. Pentru majoritatea principalul impediment la angajare este distanţa faţă de orasele mari ca Miercurea Ciuc sau Tg.Mures, oraşul cel mai apropiat de comună fiind Odorheiu Secuiesc unde se găsesc cateva mari lanţuri de magazine, principalii angajatori din zonă. Participanţii au fost sfătuiţi să urmărească angajările făcute de  magazinele şi depozitele locale. Participanţii mai tineri au o disponibilitate mai mare de a face naveta sau de a se reloca.

Până în luna iunie 2015, peste 120 de persoane din mediul rural s-au perfecționat pentru meseriile de agent de vânzări și lucrător comercial în județele Mureș, Galați, Brașov și Harghita. Ele au învăţat cum să comunice mai bine cu clienții, știu ce înseamnă un plan de vânzări, conștientizează că în procesul de vânzare cea mai importantă este modalitatea de prezentare și promovare a produselor/serviciilor, au învățat să prospecteze piața sau  să încaseze comenzile.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.