Lipseste plugin-ul de Flash.

Get Adobe Flash player

AcasaDescriereActivitatiCalendarAchizitiiPublicitate & InformareResurseContact

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi
www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

UN PROIECT

CADI - ELEUTHERIA

 

ÎN PARTENERIAT CU

institutul roman de training

Activităţi

Perfectionare: Agent de vanzari la Tuzla CT

2012-04-19 16:34:49

12 persoane certificate in meseria de agent vanzari  din comuna Tuzla, judetul Constanta 

In perioada 19-23 martie 2012 a avut loc in localitatea Tuzla primul curs de perfectionare in domeniul comercial. Astfel, in urma cursului 12 persoane au obtinut o certificare cu care isi cresc sansele de angajare in centrele comerciaale din zona si la firmele de distributie.

Beneficiarii au primit deja primele oferte de munca, sansele lor de incadrare pe piata muncii fiind foarte mari in urmatoarele luni.

Perfectionare: Pregatire pentru secretariat

2012-04-19 16:34:17

25 persoane din localitatile Bisoca BZ si Tuzla CT au acum certificare pentru a lucra in secretariat si in domenii conexe

In perioada 12-16 martie 2012, 15 persoane cu studii medii, postliceale sau superioare, au participat in localitatea Bisoca la cursurile de perfectionare pentru insusirea de cunotinte aplicabile in meseria de secretar/a.

"Pentru o comunitate de munte, faptul ca a existat o cerere atat de mare de cursuri, exprima o dovada a increderii fata de proiect, dar si a determinarii oamenilor sa se dezvolte pe ei din punct de vedere profesional si comunitatea in care traiesc", a afirmat Doina Cucu, coordonator local - Regiunea Sud-Est.

In perioada 2-6 aprilie 2012, 10 persoane din Tuzla au participat la cursul de secretariat.

Toate aceste persoane sunt interesate sa lucreze in domeniul hotelier si sa folosesca competentele insusite la curs pentru a obtine un loc de munca in hotelurile de pe litoral.

"Avand in vedere seriozitatea cu care au tratat cursul, peste 80% dintre beneficiarii participanti la cursul de secretariat au sanse de angajare. Mai ales ca va incepe sezonul pe litoralul Marii Negre, cererea este mare si deja s-a inceput trimiterea Cvurilor si a recomandarilor pentru ocuparea unui loc de munca", a declarat Raluca Boisteanu, consilier de orientare privind cariera in Centrul Local de Consiliere Profesionala Constanta

In luna iunie se va desfasura un nou curs de secretariat in judetul Covasna.

Antreprenori in mediul rural: 43 de beneficiari si-au dezvoltat competentele antreprenoriale

2012-04-19 16:33:34

4 grupe, 4 localitati/ 4 judete (Pauleni Ciuc HR, Balauseri MS, Focsani VN si Belin CV)

In perioada 12-16 decembrie 2011, a avut loc la Pauleni Ciuc cursul de formare profesionala Introducere in management si antreprenoriat, cu participarea a 14 persoane, provenite din mediu rural harghitean, doritori să deschidă o afacere lângă casă sau să-şi dezvolte afacerea existentă. Beneficiarii proiectului au inceput cursul avand 14 idei de afaceri foarte variate (comerț cu produse din carne și lapte, prelucrarea lemnului pentru construcţii, muzică pentru evenimente, cofetărie, magazin cu produse bio, servicii de contabilitate, grafologie, pensiune agroturistică etc.) si au finalizat cu primele planuri de a le pune in practica.

In perioada 23-27 ianuarie 2012, alte 10 persoane cu spirit antreprenorial au invatat mai multe despre cum isi pot creste afacerile sau implementa idei noi, la Balauseri in judetul Mures.

"Interesul manifestat de a-si dezvolta mici afaceri locale a fost determinant in selectarea beneficiarilor din comunele apropiate orasului Targu Mures. Am apreciat ca si dupa participarea la curs, beneficiarii au tinut sa arate consilierului de orientare, oportunitatile pe care le-au descoperit si care pot deveni realitate. Sunt comunitati cu acces mare la resurse si locuitorii au gandit deja primele directii de actiune pentru cresterea propriilor afaceri", a declarat Simona Bartis, coordonator local Regiunea Centru.

Toti participantii au obtinut o certificare recunoscuta de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

In perioada 20-24 februarie 2012, 9 participanti din mediul rural vrancean, au luat parte, in Focsani, la formare profesionala in domeniul antreprenorial. Consilierul de orientare privind cariera care reprezinta Centrul local de consiliere profesionala Focsani, Stanica Bostanaru a afirmat ca " Beneficiarii acestui proiect, care au optat pentru inscrierea si participarea la cursul de competente antreprenoriale, au acum informatii utile cu care pot dezvolta nu numai o afacere in localitatile din care provin, dar si comunitatea in sine. La curs au fost discutate idei si planuri de actiune care vor crea cu siguranta un viitor mai bun celor care le vor aplica".

In perioada 26-30 martie 2012, la Belin, in judetul Covasna, 10 persoane au urmat cursul de antreprenoriat, in speranta ca vor castiga o mai mare baza de informatii pe care le pot apoi aplica in dezvoltarea afacerii.

"Am constatat ca beneficiarii care au participat la curs au apreciat informatia obtinuta, fiind chiar impresionati de profesionalismul cu care formatorul a abordat tematica. Am increderea ca la urmatoarea discutie cu beneficiarii, acestia imi vor relata primele povestiri de succes despre ideile lor de afaceri devenite realitate.", a afirmat Marton Szasz - Consilier de orientare privind cariera in Centrul local de consiliere profesionala Brasov.

Urmatorul curs de Introducere in management si antreprenoriat se va desfasura la Racu in judetul Harghita.

Perfectionare: 65 de beneficiari din mediul rural au acum competente informatice

2012-04-19 16:32:43

5 grupe, 5 localitati/ 4 judete (Zau de Campie MS, Tuzla CT, Danesti HR, Carta HR si Frumusita GL) si 65 de persoane certificate

Cursul de competenţe informatice de la Zau de Câmpie (perioada 21-25 noiembrie 2011) a avut 13 participanţi şi a reunit persoane care au fost interesate de a îşi spori şansele profesionale. Ildiko Suket, consilierul de orientare profesională din Mureș, a afirmat în urma cursului: „Atât cei care au lucrat în trecut şi doresc să fie pregătiți pentru noilecerinţe de pe piaţa muncii, cât și cei care îşi doresc să lucreze de acasă pentru a-şi asigura un venit constant şi să aibă  grijă de copii, toți au primit un sprijin prin acest proiect. Mai mult certificarea competențelor noi astfel dobândite a dat încredere și altora că participarea la astfel de cursuri este o oportunitate de luat în seamă.”

La cursul de IT de la Tuzla (perioada 5-9 decembrie 2011) au participat 12 persoane din comună cu vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani. Consilierul de orientare în carieră din Centrul Local Constanţa, Raluca Boişteanu a afirmat în urma cursului „Chiar dacă au mai lucrat sau nu cu calculatorul, persoanele care au absolvit cursul de IT au acum o şansă în plus de a se angaja. În zona Constanţa au fost deschise multe centre comerciale şi oferta de locuri de muncă este variată, dar tot mai mulți angajatori cer de la viitorii angajați să aibă cunoştinţe de operare cu calculatorul. În tot mai multe tipuri de activități, calculatorul este deja un instrument uzual de lucru. Acum, absolvenții din Tuzla ai acestui curs se pot prezenta mai bine în fața potențialilor angajatori.”

Au urmat cursurile din localitatile Danesti (perioada 16-20 ianuarie 2012) si Carta (perioada 6-10 februarie 2012). Care au reunit fiecare 16, respectiv 13 participanti.

Consilierul de orientare privind cariera din Centrul local de Consiliere profesionala Mures, Margit Tofalvi a declarat "La curs au participat 29 de persoane hotarate, convinse ca vor folosi la maxim informatiile primite la curs. Sunt persoane intre 20 si 56 de ani care au apreciat sansa de a fi certificati in domeniu si, pentru majoritatea dintre acestia, de a aplica cunostintele la un nou loc de munca".

In luna martie (perioada 5-9.03.2012), a venit randul locuitorilor din Frumusita, judetul Galati, de a-si insusi cunostinte informatice. Alaturi de un foarte bun formator, 11 persoane au invatat ce inseamna hard si soft, dar si cate lucruri pot intreprinde cu aceste competente comune. Toti beneficiarii au fost certificati. Consilierul de orientare privind cariera care reprezinta Centrul local de consiliere profesionala Galati, Lidia Damian a afirmat ”Cursul a avut un impact mare asupra participantilor, sau mai precis rezultatele sale sunt pozitive. Beneficiarii proiectului au deja perspective de angajare, una dintre cursante fiind deja angajata ca operator baza de date intr-un alt proiect. Sper ca aceasta reusita sa ii motiveze si pe ceilalti sa fie proactivi in alegerea locului de munca dorit".

 

Calificare: persoane certificate sau in curs de calificare in meseria de lucrator in structuri pentru constructii in localitatile: Belin Vale (Covasna), Corund (Harghita) si Bisoca (Buzau)

2012-04-19 10:50:21

3 grupe; 3 localitati /judete; 2 regiuni; 60 de persoane

Alaturi de beneficiarii care au  de la comert, au mai exista 28 de persoane care au optat pentru o calificare in domeniul constructiilor. Astfel, la Centrul Social Multifunctional din belin Vale, judetul Covasna, in perioada 27 ianuarie – 31 martie, o grupa de beneficiari a proiectului, cu experienta lectorilor, s-a format in meseria de lucrator in structuri pentru constructii.

Toţi cursantii au absolvit examenul de certificare, cursul fiind acreditat de Ministerele Muncii si Educatiei.

Urmand acest exemplu, echipa de consilieri a identificat o nevoie si in judetul Brasov, astfel ca la in data de 27 martie 2012, o noua grupa a demarat cursurile de lucrator in structuri pentru constructii in comuna Sinpetru BV. La sfarsitul lunii mai 2012, alte 14 persoane vor castiga dreptul de a se angaja muncitori calificati pe santierele din zona Brasovului.

Si in regiunea Sud Est a fost organizata si este in derulare o grupa de 18 persoane care se califica pentru a lucra in domeniul constructiilor. La mijlocul lunii mai 2012 in localitatea Bisoca, judetul Buzau, proiectul va mai inregistra 18 absolventi.

Calificare: Belin Vale, judetul Covasna 22 de persoane certificate in meseria de lucrator in comert

2012-04-19 10:49:10

In perioada 25 ianuarie – 29 martie, 22 de persoane din comuna Belin, satul Belin Vale, judetul Covasna au participat la formare profesionala pentru calificare ca lucrator in comert.

Pe toata perioada cursului, beneficiarii proiectului, care au indeplinit conditia de a avea studii generale absolvite, au castigat experienta si sunt acum disponibili de angajare in domeniul comercial.

Si in judetul Harghita se afla in derulare un astfel de curs, in localitatea Corund. Astfel, la finalul lunii mai 2012, alte 16 persoane vor fi calificate in acest domeniu si vor castiga o sansa in plus de angajare pe piata muncii.

Calificare: 15 persoane din localitatea Homocea, judetul Vrancea, prezente la cursuri pentru a obtine o certificare in turism - CAMERISTA

2012-04-19 10:48:17

In perioada 3 februarie – 6 aprilie 2012, o grupa de 15 persoane a fost formata profesional in meseria de camerista, pentru a lucra in domeniul turismului. Beneficiarii sustin ca vor avea o sansa ma mare de a-si gasi un loc de munca.

La fel ca toate cursurile din cadrul proiectului, si acesta a fost organizat cat mai aproape de beneficiari, in localitatea de resedinta, Homocea VN.

Alte 15 persoane din localitatea Tuzla, incadrate in curs la data de 10 februarie, vor finaliza cursul de camerista la data de 21 aprilie 2012.

Si in comuna Bisoca, judetul Buzau, a existat un interes deosebit pentru urmarea unui curs de calificare de camerista. Astfel, la data de 2 martie a fost lansat cursul si au fost incadrati 17 beneficiari. Aceastia vor sustine examenul de certificare a competentelor la mijlocul lunii mai a.c.

Calificare: Comunele Schela si Smardan din judetul Galati au acum 33 de persoane calificate in meseria de patiser

2012-04-19 10:46:58

In perioada 21 ianuarie – 30 martie 2012, un numar de 33 de beneficiari ai proiectului au optat sa se re/califice in meseria de patiser, urmand cursurile, atat teoretice, cat si practice, chiar la ei acasa.

La sustinerea examenului de certificare a competentelor, rata de promovabilitate a fost de 100%.

Calificare: 4 grupe si 68 de beneficiari incadrati in cursul de "Agent de paza"

2012-04-19 10:45:35

In perioada 27 ianuarie – 31 martie, 68 de persoane, beneficiari ai proiectului aflati in cautarea unui loc de munca, din comunele Varlezi si Fartanesti (judetul Galati), Tuzla (Constanta) si Homocea (Vrancea) au frecventat cursul de agent de paza.

Toti participantii din mediul rural au absolvit si au acum certificat de calificare acreditat de Ministerele Muncii si Educatiei, avand o sansa in plus pe piata muncii.

Au existat si primele ecouri pozitive din partea angajatorilor din zona Galati.

"Ne interesează să primim informații despre proiecte care vizează dezvoltarea resurselor umane. În funcție de necesitate, știm că putem identifica mai ușor personalul calificat și apt de muncă, dacă în zona în care dorim să dezvoltăm o activitate se derulează un astfel de proiect". Am identificat și dorim să angajăm câtiva agenți de pază calificați în cadrul proiectului.", a declarat dl Fotea Costel - director al unei firme ce activează în domeniul viticol.

Mestesugurile romanesti, valorificate in cadrul proiectului

2012-04-18 12:34:15

44 de participanti si 4 ateliere de mestesuguri: 2 de olarit si 2 de tesaturi, incheiate cu success la Corund si Bisoca

In perioadele 28 noiembrie-2 decembrie 2011 si 9-13 ianuarie 2012 la Corund, 27 februarie–2 martie 2012 si 12-16 martie 2012 la Bisoca, au avut loc patru ateliere de mestesuguri traditionale, la care 44 de beneficiari ai proiectului au invatat tainele olaritului si ale tesaturilor.

Mestesugarii au transmis mai departe, in localitatile Bisoca (Buzau) si Corund (Harghita), tainele si traditiile locale catre persoane dispuse sa faca pasul intre  pasiune si meserie.

Astfel, imbinand traditia si initiativa antreprenoriala, se construieste o punte peste timp: autenticitatea mestesugurilor traditionale locale este astazi transformata in oportunitatea dezvoltarii unei afaceri durabile, care sa sustina comunitatea in pastrarea obiceiurilor.

 

Inaugurarea Centrelor Locale de Consiliere Profesională

2011-08-22 16:42:27

Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională – Eleutheria (CADI) anunţă inaugurarea Centrelor Locale de Consiliere Profesională.

Evenimentele de lansare ale Centrelor Locale de Consiliere Profesională vor avea loc în regiunile Centru si Sud-Est, în data de:

  • 29.08.2011, la Constanța - Hotel Ibis, Str. Mircea cel Bătrân nr 39-41, sala Ovidiu
  • 31.08.2011, la Galați - Hotel Vega, Bd. Marii Uniri nr.107, Sala Reuniuni
  • 02.09.2011, la Focșani - Hotel Amadeus, Aleea Stadionului nr.1, Sala Ama
  • 05.09.2011, la Brașov - Hotel Aro Palace, Bd. Eroilor, nr. 27, sala Europa III
  • 07.09.2011, la Târgu Mureș - Hotel Continental, Piata Teatrului nr. 5-6, sala Tonitza
  • 09.09.2011, la Sibiu - Hotel Continental Forum, Piata Unirii, nr. 10, sala Paris Eiffel

începând cu ora 11:00.

 Descărcaţi invitaţia de participare 

Vă aşteptam şi va rugăm să ne confirmați prezența Dvs. la evenimentul de inaugurare la adresa de e-mail rural@cadi.ro!Lansarea raportului de cercetare Forta de munca in mediul rural. Contributii exploratorii

2011-07-07 18:18:24

Ca parte a proiectului Competente europene in mediul ruralCentrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala - Eleutheria publica raportul de cercetare interdisciplinara intitulat  

Forta de munca in mediul rural. Contributii exploratorii

coordonat de Dragos Paul Aligica si Aura Matei.

In cadrul acestuia se realizeaza o radiografie ampla a situatiei actuale si a perspectivelor de dezvoltare in regiunile de Centru si Sud-Est ale Romaniei. Perspectiva generala si cifrele concrete furnizate in cadrul raportului contribuie la o mai buna cunoastere a problemelor din regiunile vizate de acest proiect si in elaborarea politicilor locale sau organizationale pe termen mediu. Astfel, in raport sunt prezentate date despre forta de munca in mediul rural, profilul si atitudinea fata de munca, pregatirea, competentele si experienta de formare profesionala.

 

Descarcati Raportul final de cercetare

Elemente ale profilului atitudinal, aptitudinal si ocupational al romanilor. Comparatie nationala rural-urban

Elemente ale profilului fortei de munca in regiunile Centru si Sud-Est

Activitati

2011-06-08 18:12:23

Pentru a atinge obiectivele vizate de proiect, vor fi derulate următoarele activităţi:

CERCETARE PRIVIND PIAŢA MUNCII

Într-o primă etapă, va fi derulată o cercetare ce urmăreşte identificarea structurii pieţei muncii, a oportunităţilor de ocupare, a structurii de competenţe a adulţilor neocupaţi din zona respectivă şi a oportunităţilor educaţionale, a oportunităţilor de dezvoltare antreprenorială şi a specificului local sub aspectul valorilor economice şi a tradiţiilor specifice. În luna martie 2011, va fi lansat raportul de cercetare şi transmis autorităţilor locale şi actorilor interesaţi activi pe piaţa muncii în cele două regiuni.

Ca un rezultat intermediar ar acestei faze a proiectului, publicăm două rapoarte aferente primei runde de culegere de date. Obiectivele acestei etape de cercetare au fost de a identifica stocul de competenţe al populaţiei rurale comparativ cu cea urbană, de experienţe pe piaţa muncii, de experienţe de formare, precum şi atitutidinile populaţiei faţă de instituţiile pieţei muncii: formare, economie de piaţă, stat etc. 

Raport intermediar 1 (național - consolidat)

Raport intermediar 2 (comparativ rural-urban)


Ca parte a proiectului Competente europene in mediul rural, Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala - Eleutheria publica raportul de cercetare interdisciplinara intitulat  


Forta de munca in mediul rural. Contributii exploratorii,

coordonat de Dragos Paul Aligica si Aura Matei.

 

In cadrul acestuia se realizeaza o radiografie ampla a situatiei actuale si a perspectivelor de dezvoltare in regiunile de Centru si Sud-Est ale Romaniei. Perspectiva generala si cifrele concrete furnizate in cadrul raportului contribuie la o mai buna cunoastere a problemelor din regiunile vizate de acest proiect si in elaborarea politicilor locale sau organizationale pe termen mediu. Astfel, in raport sunt prezentate date despre forta de munca in mediul rural, profilul si atitudinea fata de munca, pregatirea, competentele si experienta de formare profesionala.

 

 

 

Descarcati Raportul final de cercetare

Elemente ale profilului atitudinal, aptitudinal si ocupational al romanilor. Comparatie nationala rural-urban

Elemente ale profilului fortei de munca in regiunile Centru si Sud-Est

CONSILIERE ŞI ORIENTARE PROFESIONALĂ

A doua etapă a proiectului constă în furnizarea de consiliere şi orientare profesională pentru cel puţin 1600 de beneficiari. La intrarea în proiect, fiecare persoană va beneficia de acest serviciu cu scopul de a calibra adecvat la nevoile sale alte servicii ce îi pot fi furnizate în etapele următoare. Această activitate se va derula în intervalul august 2011 - mai 2013.

FORMARE PROFESIONALĂ

În urma consilierii şi orientării profesionale, beneficiarilor li se va propune un set de cursuri pe care le pot urma gratuit, finanţate în proiect. Cel puţin 700 de persoane vor beneficia de programe de formare profesională. Alte 200 de persoane vor putea accesa programe de formare antreprenorială şi managerială în cadrul proiectului.

CONSULTANŢĂ ÎN AFACERI PENTRU INIŢIATIVE ANTREPRENORIALE RURALE

Pentru a stimula iniţitivele antreprenoriale în mediul rural, 60 de persoane vor beneficia de servicii de consultanţă pentru dezvoltarea de iniţiative antreprenoriale.

FORMARE DE COMPETENŢE ÎN MEŞTEŞUGURI ŞI ÎNDELETNICIRI TRADIŢIONALE

Ultima activitate a proiectului constă într-un transfer de informaţie şi competenţe în meşteşuguri şi îndeletniciri tradiţionale şi formarea de aptitudini în îndeletniciri şi meşteşuguri tradiţionale pentru cel puţin 100 de beneficiari.