29 Sep

Cum depășim 3 mari obstacole care ne țin pe loc în căutarea locului de muncă

Cel mai adesea noi înșine suntem cele mai mari obstacole în calea reușitei. Mediul economic în care trăim este o provocare pentru toți și mai ales pentru cei care nu s-au adaptat noilor criterii care ne asigură supraviețuirea în orice condiții: adaptabilitatea, creativitatea, învățarea continuă și abilitățile diverse. Stabilitatea locului de muncă nu mai poate fi un dat și dacă nu ne-am adaptat așteptările în funcție de asta, riscul este să rămânem pe margine.

obstacole1Dacă nu ai un loc de muncă și crezi că ai încercat toate variantele, dacă ești convins că oportunitățile din jurul tău nu sunt pentru tine și preferi să stai acasă până găsești jobul care să-ți ofere salariul pe care ți-l dorești, e posibil să te regăsești în una din situațiile de mai jos. Ele sunt greșeli pe care trebuie să le conștientizăm și apoi să le depășim când suntem în căutare unui loc de muncă.

Supraevaluarea competențelor

Un studiu recent despre studenți sau absolvenți din instituții de învățământ cu profil economic din 11 țări arată că peste 80% dintre tineri tind să își supraevalueze abilitățile și să aibă așteptări salariale peste nivelul oferit de angajatorii din România. În același timp, sunt nemulțumiți de educația formală pe care o primesc (56% cred că pregătirea la instituțiile de învățământ superior este slabă sau foarte slabă). De partea cealaltă, angajatorii susțin că tinerii au așteptări prea mari și contactul sumar cu piața muncii îi face să fie nepregătiți pentru realitatea primului job. [1]

Când cauți un loc de muncă, opinii de genul “sunt prea bun pentru a face asta” sau “nivelul de salarizare este sub nivelul la care mă consider” te fac să respingi multe opțiuni care poate ar fi fost benefice pentru dezvoltarea ta profesională. Asta nu înseamnă să accepți un loc de muncă sub nivelul competențelor tale reale. Însă pentru a ajunge în punctul în care să le apreciezi, ai nevoie de cât mai multe experiențe de lucru reale, fie că înseamnă voluntariat, implicarea într-un proiect de scurtă durată, un stagiu de practică de câteva luni sau un job full-time. Între subestimare și supraestimare, modestia este cea mai bună cale.

Giorgio Armani, înainte de a deveni un designer cunoscut, a vândut haine în magazin și a fost asistent de fotograf. Celebra Oprah Winfrey, prezentatoare, producătoare și actriță milionară, a fost casieră la un magazin care vindea legume până să ajungă la primul job care a propulsat-o în carieră – prezentatoare de știri la o stație locală. Exemplele de astfel de persoane care au acumulat diferite experiențe înainte să încheie școala sunt și în România: Raed Arafat care a pus bazele celui mai bun serviciu de urgență (SMURD) a făcut voluntariat la pompieri și apoi la urgențe încă de la 16 ani. Radu Georgescu, antreprenorul IT în serie care a creat grupul GECAD, a început vânzând calculatoare din ușă în ușă și reparându-le.

Ce au în comun toate aceste exemple? Trei lucruri importante: modestie, determinare și acțiune. Modestia înseamnă să-ți amintești că încă știi puține și chiar dacă te crezi bun, ai multe de învățat de la cei din jurul tău. Determinarea înseamnă să-ți urmezi obiectivul, chiar dacă te confrunți cu uși închise, umilințe sau descurajare. Acțiunea este ceea ce faci efectiv, după ce ai încetat să mai spui celorlalți “de mâine mă apuc”, ”am de gând”, “mi-ar plăcea să…”.

Prin urmare, supraevaluarea competențelor te va duce mereu către o evaluare eronată a propriei persoane și către un scenariu nerealist: îți închipui că poți face multe, însă până nu pui în aplicare, nu poți ști. Până la urmă, un lucru făcut este mai bun decât perfecțiunea. Singura cale să-ți pui la încercare ceea ce crezi că ai este să încerci. Și apoi să încerci din nou.

Statul acasă e o soluție mai bună decât acceptarea unui job sub nivelul meu

Aproape un sfert din tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani sunt șomeri [2]. Jumătate dintre aceștia trăiesc în mediul rural și preferă să stea acasă din cauza lipsei de oportunități atrăgătoare în comunitate și a salariilor mici [3]. De cealaltă parte, 60% dintre angajatori susțin că nu angajează astfel de tineri din cauza lipsei de interes și a motivației.

Adevărul trebuie să fie la mijloc: fiecare parte are așteptări neîndeplinite de la cealaltă. Soluția pentru a depăși impasul este o concesie din partea ambilor actori. Pentru a schimba percepția angajatorilor, tinerii trebuie să iasă din zona de confort temporar a lipsei de inactivitate. Șomajul nu este o rușine, mai ales având în vedere dinamismul pieței și, deci, instabilitatea. Statul acasă poate fi, astfel, o soluție, însă una temporară, care oferă un răgaz pentru descoperire, învățare, căutare și formare continuă. Lipsa unui loc de muncă nu trebuie să însemne resemnare, dar cele mai multe persoane aflate în șomaj se confruntă cu efecte psihologice importante, precum pierderea sentimentului de utiliate, a stimei de sine și a optimismului cu privire la viața profesională. Lipsa unui program organizat și a activității poate favoriza apatia, depresia și cu cât perioada de șomaj este mai mare, cu atât încrederea în propriile forțe scade mai tare.

obstacole2Steve Jobs, celebrul fondator Apple, a fost concediat din propria companie în anii ’80, înainte să fondeze o nouă companie de succes, NeXT și să revină în anii 90 pentru a ridica Apple din pragul falimentului. Așa cum mărturisea antreprenorul, sentimentul inițial după ce a părisit compania fondată de el, a fost acela de eșec public. Însă eșecul a fost temporar și Jobs a intrat în cea mai creativă și productivă perioadă a sa. În discursul adresa studenților de la Universitatea Stanford din SUA, Steve Jobs spunea: Timpul vostru e limitat, așa că nu-l risipiți trăind viața altcuiva. Nu vă lăsați conduși de dogmă, adică nu trăiți din ceea ce gândesc alții că ar trebui să faceți. Nu lăsați zgomotul opiniilor celorlalți să acopere vocea voastră interioară. Și, cel mai important, aveți curajul să vă urmați inima și intuiția. Cumva ele deja știu ce vreți să deveniți. Toate celelalte sunt secundare.”[4]

E adevărat că oameni ca Steve Jobs sunt rari, însă nu e mai puțin adevărat că un eșec nu înseamnă o cauză pierdută definitiv, ci o ocazie de a descoperi alte oportunități. Până la urmă, pentru cei mai mulți dinte noi, lecțiile mari vin din experiențe mici: experiențe reușite și greșeli care ne învață cum să comunicăm, cum să ne prezentăm, să ne vindem să ne orientăm, să înțelegem oamenii, să înțelegem cu circulă banii și cât de greu se fac. Micile joburi, voluntariatul, faptele bune și, în general, expunerea către un mediu social divers, împreună cu studiul individual sunt cele mai importante lecții pe care le poți învăța în pauza de activitate. Sunt lecțiile care i-au ajutat pe cei pe care i-am amintit dinainte să câștige încredere în propriile abilități, să-și asume riscuri, să aibă curaj și să se evalueze corect. Pentru a depăși stadiul evaluării școlărești pe baza unor note sau a familiei care va fi mereu subiectivă în aprecierea potențialului tău, trebuie să ieși din zona de confort și să te expui. Asta înseamnă un act de îndrăzneală care vine la pachet cu nemulțumiri și multe întrebări, dar care te va aduce către o înțelegere proprie superioară.

Ce au făcut șomerii de la Jucu și Hoghiz după ce fabricile în care lucrau s-au închis? Au învățat cum să își creeze mici afaceri, cum să acceseze fonduri și să pună pe roate întreprinderi care să le redea sentimentul de utilitate și stabilitatea financiară minimală. [5] Ce faci când alegi să stai acasă? Te formezi, urmezi un curs de calificare, cauți alt job, ții legătura cu oamenii care te-ar putea recomanda pentru unul, înveți o limbă străină, faci voluntariat, îți organizezi timpul astfel încât să rămâi productiv și să nu-ți pierzi încrederea. Important este să nu aștepți și să pui în cârca altora (angajatorii, statul) propriul disconfort. Da, piața muncii este dezechilibrată, mediul competitiv, oportunitățile pot fi limitate, salariile mai mici decât în alte părți, dar niciunul din aceste obstacole nu trebuie să se transforme în scuze pentru lipsa de activitate. Mobilitatea poate fi o soluție, după cum inițiativa economică e o experiență valoroasă, indiferent dacă va avea succes. Nu rămâne blocat în falsa dilemă de tipul “dacă nu găsesc un job care să mă plătească așa cum mă aștept, mai bine stau acasă”. Între așteptarea de la jobul dorit și statul degeaba există o mulțime de activități cu sens care te pot menține activ. Prin urmare, resemnarea nu este o soluție.

Angajatorii vor oameni cu experiență și nu am ce să le ofer

Un studiu recent arată că angajatorii găsesc greu personal potrivit pentru posturile de meseriași calificați, ingineri, reprezentanți de vânzări, manageri de proiect sau directori IT. Jumătate dintre angajatori invocă lipsa competențelor profesionale specifice și a calificărilor în domeniile tehnice. Dincolo de numărul mic de candidați, lipsa de experiență, dar și lipsa de abilități interpersonale și de relaționare la locul de muncă sunt motivele cel mai des invocate de angajatori. [6]

Pentru a depăși marea problemă a primului job pentru care ai nevoie de experiență, pe care nu o poți acoperi prin vechime în muncă, trebuie să fii creativ și adaptabil. Îți poți construi un portofoliu care să îți crească șansele de angajare dacă te oferi să lucrezi, la început, pentru cunoscuți sau prieteni, pentru a câștiga experiență. În funcție de domeniul pe care ți l-ai ales, poți urma cursuri de calificare sau căuta oferte online, pe bază de proiect, care să te ajute să acumulezi câteva realizări. Angajatorii sunt interesați de abilități concrete, demonstrabile pe care le poți arăta nu doar prin vechimea într-un singur loc, ci mai ales rezultate măsurabile (de exemplu, am coordonat o echipă de voluntari în cadrul unei organizații care a construit case pentru familii fără adăpost sau am urmat un curs de perfecționare și am făcut practică la un angajator din localitate care mă recomandă pentru seriozitate și ambiție).

Drumul către primul job nu e deloc simplu și poate părea nedrept că angajatorii oferă puține șanse celor fără experiență, însă poți compensa neajunsul prin inițiativă proprie, arătând că ești motivat și adaptabil și primind recomandări din partea unor persoane cu mai mare greutate cu care ai colaborat. Dacă CV-ul tău este subțire, convinge prin scrisoarea de intenție, care să arate cum ai câștigat câteva puncte forte de care angajatorul este interesat și cât de motivat este să începi lucrul. Din 100 de încercări, una va fi reușită. Este o chestiune matematică: șansele cresc cu cât “ataci” pe mai multe direcții și faci adaptări în candidatură pentru cerințele postului.

Nu există magie în felul în modul în care îți găsești un job. Miracolul ține de puterea ta de a o lua de la capăt și a doua zi, cu răbdare și încredere.

Note

[1] “Ce așteptări au tinerii de la primul loc de muncă”, articol în în Capital (aprilie 2013): http://www.capital.ro/ce-asteptari-au-tinerii-de-la-primul-loc-de-munca-180825.html

[2] “INS: Rata somajului, in scadere in trimestrul II, la 6,7%”, articol în Business24 ( septembrie 2014): http://www.business24.ro/macroeconomie/somaj/ins-rata-somajului-in-scadere-in-trimestrul-ii-la-6-7-la-suta-1549919

[3] “De ce nu vor majoritatea angajatorilor să angajeze tineri de la sate”, articol în Business24 (august 2013): http://www.business24.ro/locuri-de-munca/oferte-munca/de-ce-nu-vor-majoritatea-firmelor-sa-angajeze-tineri-de-la-sate-1534771

[4] Discursul lui Steve Jobs la Universitatea Stanford (iunie 2005): http://news.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html

[5] “Cand fabricile se inchid si firmele sunt puse pe butuci, oamenii cu idei gasesc solutii. Cum au luat-o de la capat fostii someri de la Jucu”, articol în Incont.ro (septembrie 2013): http://www.incont.ro/joburi-romania/cand-fabricile-se-inchid-si-firmele-sunt-puse-pe-butuci-oamenii-cu-idei-gasesc-solutii-cum-au-luat-o-de.html

[6] “STUDIU: Doi din cinci angajatori găsesc cu greu candidaţii potriviţi pentru posturile libere”, articol în Mediafax (iunie 2014): http://www.mediafax.ro/economic/studiu-doi-din-cinci-angajatori-gasesc-cu-greu-candidatii-potriviti-pentru-posturile-libere-12674473

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.