14 Jan

Cum pot învăța singur o limbă străină?

Azi, mai mult decât oricând, cunoașterea unei limbi străine a devenit o abilitate esențială. Nu doar pentru a accesa un loc de muncă mai bun, dar și pentru a ne lărgi propriul orizont de cunoaștere și a depăși limitele propriei culturi, deprinderea de a conversa și scrie într-o altă limbă este unul dintre acele lucruri în care merită să investim. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Înainte să cauți motive care să te împiedice să încerci, citește un scurt plan care te va ajuta să pornești la drum fără profesor. Trebuie să știi, însă, că tu ești profesorul și elevul, prin urmare, dacă nu te prezinți, nici elevul nu va avea ce să învețe. Cel mai important este să ai convingerea și motivația că poți începe să deprinzi mecanismul unei limbi noi, tot așa cum ai reușit să înveți limbajul matematic, chimia sau orice altă disciplină care ți-a făcut plăcere în școală.

 • Începe prin a-ți clarifica obiectivul: vrei să înveți o limbă străină nouă sau să îți îmbunătățești capacitatea de a vorbi în limba străină pe care ai început să o înveți la școală? Poate te gândești că vei putea munci în străinătate sau vei accesa un loc de muncă mai bine plătit în țară. Până la ce nivel vrei să ajungi și până când? Ce limbă ai ales? Vrei să începi de la zero o limbă rară, precum olandeza sau finlandeza? Ce cultură ai vrea să explorezi? Odată ce ai găsit răspunsuri la întrebările de mai sus, poți să îți faci un plan, pentru că deja știi obiectivul și motivația din spatele lui.

 • După ce ai stabilit obiectivul și motivația, treci la plan: cât timp ai la dispoziție? De câte ori pe săptămână te vei dedica? Aici contează cât de bun e managementul timpului propriu, dar este rezonabil să îți propui măcar o oră zilnic pe o perioadă de 2-3 luni, în care să îți pui bazele unei limbi pe care să o exersezi apoi cât de des ai ocazia. Schițează-ți un scurt plan de acțiune, cu termene limită, pe care să-l consulți zilnic, ca să îți menții motivația.

germana

 • Odată stabilite obiectivul, motivația și planul de acțiune, e timpul să începi. Nu amâna: cu cât lași mai mult timp între planificare și acțiune, cu atât vei tinde să reformulezi planul astfel încât să amâni momentul începutului sau vei renunța complet. Dacă acum citești acest articol, poți să îți faci chiar azi o oră timp pentru a începe să iei contact cu limba pe care de mult vrei să o înveți. Cei care au ajuns să vorbească fluent mai multe limbi străine recomandă să începi cu cele mai folosite 100 de cuvinte din limba respectivă și să formezi propoziții în cât mai multe combinații, cunoscând gramatica de bază. Ele te vor ajuta în conversația de bază, în propoziții precum Cum te numești? Cât e ceasul? Câți ani are sora ta? Cum pot ajunge la gară?

 • Adună-ți cele mai bune resurse care te vor ajuta să găsești cursuri audio, explicații gramaticale și exerciții online. Iată cele mai bune surse online unde vei găsi tot ce te interesează, în mai multe limbi străine:

 • BBC LanguagesUnul dintre cele mai mari portaluri pentru învăţarea unei limbi străine, care conţine lecţii de cultură şi vocabular pentru peste 40 de limbi străine diferite.

 • LiveMochaUn portal care îți oferă şi posibilitatea de a interacţiona cu alţi utilizatori şi de găsi un partener de studiu.

 • DuolingoUn website care conţine cursuri în 16 limbi, inclusiv română, cu mențiunea că explicațiile și instrucțiunile sunt în engleză pentru toate celelalte limbi.

 • Goethe-Verlag: O platformă cu sute de exerciții și fișiere audio cu lecții de vocabular organizate pe diferite teme, din română în 54 de limbi străine.

 • Surface LanguagesAici vei găsi expresii, exemple de pronunție și teste într-o varietate de limbi, gratuit.

 • 101 languagesUn portal cu lecţii și resurse pentru învăţarea a 101 limbi străine.

 • MemriseLecții de vocabular, exerciții și exemple în șase limbi străine pentru vorbitorii de limbă română.

 • LinguasnetO platformă cu câteva lecţii interactive de spaniolă, română, portugheză şi engleză care te familiarizează cu nivelul conversațional de bază.

 • Share TalkUn loc unde poți găsi un partener de conversație, nativ în limba pe care vrei să o înveți.

 • În funcție de limba pe care vrei să o începi, selectează 2-3 resurse care te interesează din lista de mai sus și treci la fapte: după ce deprinzi regulile gramaticale de bază și cele mai comune 100 de cuvinte, e important să asculți limba vorbită de nativi și să citești cât mai mult, pentru a-ți îmbogăți vocabularul. Pentru asta, e bine să ai la îndemână un dicționar pe care îl poți găsi gratuit online sau chiar Google Translate, unde poți asculta și pronunța în limba respectivă. Câte un articol pe zi, câte un jumătate de oră de ascultat radio sau TV în limba respectivă, timp de câteva luni îți vor aduce rezultate neașteptate.

 • Cel mai ușor deprinzi o limbă în mediul în care este vorbită, deci caută un context în care să poți practica limba, chiar dacă nu o stăpânești prea bine. Încearcă să intri în contact cu un vorbitor nativ sau cu altcineva care știe limba mai bine decât tine și elimină teama de a greși pentru că se va întâmpla inevitabil, însă aceasta este cea mai bună metodă de învățare.

Odată ce ți-ai format o minimă bază privind gramatica, topica frazei și un vocabular minimal, caută să citești și să asculți cu regularitate limba vorbită. Ține o evidență a cuvintelor noi pe care le-ai auzit și a contextelor în care sunt folosite. Prin asociere cu aceste contexte, vei reține mai ușor cuvintele și le vei putea folosi în situații similare. Internetul îți pune la îndemână o varietate de oportunități din care e de ajuns să îți alegi una sau două (un post de radio pe care să îl asculți frecvent sau un ziar online pe care să îl citești în fiecare săptămână) și vei vedea cât de mult ai progresat după numai două luni.

Pare dificil? Mai simplu spus decât făcut. Tocmai de aceea te încurajăm să faci primul pas: ce limbă străină vrei să adaugi în portofoliul tău lingvistic?

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.