30 Apr

Cursuri de perfecţionare şi calificare pentru persoanele din mediul rural din Constanţa, Harghita şi Galaţi

Peste 60 de participanți din ambele regiuni ale tării (Centru și Sud Est), din 3 județe și 3 localități aflați în cursuri:

  • Secretariat în localitatea Tuzla, județul Constanța, 2-6.04.2015

  • Recepționer Hotel în localitatea Tuzla, județul Constanța, 25-29.04.2015

  • Lucrător în comerț în localitatea Fântâna Brazilor, județul Harghita, 2 cursuri aflate în derulare în perioadele 01.02-18.04.2015 și 17.04-27.06.2015

  • Lucrător în structuri pentru construcții în localitatea Tg. Bujor, județul Galați 04.02-04.04.2015

În cadrul proiectului, am analizat impactul pe care cursurile de formare profesională îl are asupra oamenilor și comunităților în care consilierii de orientare profesională au ales să desfășoare activități. În luna aprilie au existat persoane pe care dorim să le oferim ca exemplu de succes pentru comunitățile din care provin, dar și pentru toți oamenii implicați, care doresc să ia decizii informate în ceea ce privește viitorul profesional.

La cursul de perfecționare secretariat, desfășurat în localitatea Tuzla din județul Constanța în perioada 02-06.04.2015 au participat 10 persoane. Consilierul de orientare privind cariera Raluca Boișteanu a afirmat în urma cursului că ”participanții au fost entuziasmați și au spus că, pe lângă informațiile din domeniul în care s-au certificat, au primit și multe informații despre viață în general. Acum sunt mai optimiști și văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. Majoritatea vor folosi experiența formării pentru a își găsi un loc de muncă în perioada sezonului estival”. Din această grupă o persoană – Oancea Nicoleta -deja s-a angajat în turism, în calitate de barman, iar alta a decis că dorește să mai participe la un curs de apicultor – Roadevin Cristina – pentru a se orienta mai aproape de obiectivul ei de carieră.

La cursul de perfecționare Recepționer Hotel din localitatea Tuzla, județul Constanța, susținut în perioada 25-29.04.2015 au participat 9 persoane. Toate persoanele au înțeles că drumul de la participarea la un curs la angajare devine motivant doar dacă este pavat cu inițiativă și un obiectiv clar stabilit. Dintre acestea, o persoană a făcut eforturi de a își definitiva un CV și de a căuta joburi pe piața constănțeană. Ca urmarea a acestei inițiative, Pantazie Mădălina s-a angajat ca agent comercial.

La cele două cursuri de lucrător în comerț din în localitatea Fântâna Brazilor, județul Harghita, aflate în derulare în perioadele 01.02-18.04.2015 și 17.04-27.06.2015 au participat 13, respectiv 11 participanți.

Majoritatea beneficiarilor sunt peste 24 de ani și sunt persoane ocupate în agricultura de subzistentă. Principalul motiv pentru care s-au înscris să frecventeze acest curs este obținerea unui diplome de lucrător în comerț, în vederea creșterii potențialului de comercializarea a produselor proprii în piețe sau în magazine care au departamente de profil.

Beneficiari precum Ambrus Hajnal, Molnos Anna și Lorincz Rozalia au conștientizat că nu este de ajuns să dețină animale și doresc să meargă mai departe cu acțiuni de procesare a laptelui și vânzare a produselor din lapte.

Tofalvi Attila se ocupă de producerea de articole din lemn, pe care dorește să le vândă în en-gros-uri. Chindea Hajnal vrea să producă legume pentru vânzare în magazine și restaurante.

Toth Edit face gemuri, în special din fructe de pădure, și dorește să-și diversifice produsele și să le vândă turiștilor care vizitează regiunea muntoasă harghiteană.

Lui Kirilla Emese îi place să lucreze cu oameni și țelul ei este să lucreze într-un magazin alimentar. A descoperit deja o oportunitate de a se angaja la un magazin din sat.

Acestea sunt doar o parte dintre motivațiile pe care oamenii din comunitățile de munte din județul Harghita le-au transformat din idealuri în obiective de carieră”, ne declarat Suket Ildiko, consilier de orientare profesională.

La începutul lunii aprilie a fost finalizat și cursul de Lucrător în structuri pentru construcții în localitatea Tg. Bujor, județul Galați. În afară 5 beneficiari care au purtat deja discuții cu angajatorii din județul Galați, iar la finalizarea cursului vor avea ocazia să încheie contracte de muncă cu firme de construcții, consilierul Lidia Damian și echipa de proiect continuă activitatea de orientare în carieră cu celelalte 13 persoane care doresc să își crească șansele de angajare ca muncitori calificați pe piața muncii din județul Galați și județele limitrofe. În data de 07.04.2015 a fost organizat (ca după fiecare curs în cadrul proiectului) un atelier tip job club, la care au participat 7 persoane. Aceștia au învățat că munca în construcții este susținută și de o muncă administrativă de identificarea a companiilor de construcții, de verificare a cerințelor angajatorilor, de creare de CVuri personalizate, de susținere de interviuri sau scriere de scrisori de intenție.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.