24 Jun

Cursurile de calificare continuă în judeţele Sibiu, Braşov, Galaţi şi Mureş

În prezent în cadrul proiectului „Inițiative pe piața muncii in mediul rural” se desfăşoară 4 cursuri de calificare în ocupaţiile cameristă, confecționer, lucrător în structuri pentru construcții și agent de pază.

În localitatea Loamneș din judeţul Sibiu are loc un curs de calificare pentru ocupaţia Cameristă la care participă 21 de persoane. Mulţumim autorităţilor locale care au fost foarte implicate în îndrumarea și motivarea comunității din această localitate.

La baza alegerii acestui curs a stat dorința oamenilor din Loamneş de a se califica  într-o meserie care le oferă posibilitatea de angajare în domeniul turismului, locuri de muncă în acest domeniu fiind disponibile la Ocna Sibiului, o localitate aflată în apropiere, care are este o stațiune balneară. ”Oamenii sunt încrezători, cu dorință și putere de muncă, dar și cu planuri de viitor bine conturate. În planurile individuale de acțiune, mai multe beneficiare au menționat ca obiectiv pe termen lung deschiderea unei afaceri proprii.” – a menționat Ildiko Suket, consilier de orientare privind cariera.

În județul Brașov, în comuna Poiana Mărului, a fost demarat cursul de confecționer asamblor textile. Practica va avea loc la o fabrică de tricotaje din zonă. Participantele au experienţă profesională în domenii diverse şi sunt decise să se angajeze după finalizarea cursului. Ele îşi doresc un loc de muncă aproape de casă,  întrucat au şi numeroase responsabilităţi familiale. O problemă cu care se confruntă este lipsa transportului în comun regulat, ceea ce face dificilă deplasarea în anumite zone. ”Majoritatea persoanelor din Poiana Mărului sunt implicate în activități agricole. Sunt totuși persoane care doresc să aibă un loc de muncă stabil și care să le ofere un venit constant. Am discutat cu reprezentanții comunității și am identificat nevoia de a organiza un curs de confecționer pentru a putea accesa locurile de muncă de la noile fabrici de textile care s-au deschis în zona Brașovului.” – a afirmat Diana Poustovan, consilier de orientare privind cariera Brașov.art 1

În județul Galați sunt în desfășurare două cursuri de calificare, unul de lucrător de în structuri pentru construcții și unul de agent de pază, ambele în localitatea Foltești.

În județul Mureș nu au întârziat să apară rezultatele pentru cei 28 de absolvenţi ai cursurilor de calificare, nouă dintre ei fiind deja angajaţi. Dintre aceştia ne-am bucurat în mod deosebit pentru Opriș Andreea, persoană ocupată în agricultura de subzistență cu o experiență redusă pe piața muncii ca muncitor necalificat,care a reușit în urma absolvirii cursului de lucrător în comerț să se angajeze la firma SC Palas Com SRL. Alţi beneficiari care au obţinut un loc de muncă în urma  demersurilor de mediere pe piaţa muncii întreprinse de consilierul local sunt  Negrea Andrea-Beatrix şi Panţu Alexandru, absolvenţi ai aceluiaşi curs, care s-au angajat la societăţile comerciale SC Donna Beauty Line International, respectiv la SC Salice Comprod.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.