15 Dec

De la munca in gospodărie la asumarea rolului de angajat

În luna octombrie, în comuna Independența din județul Galați, 10 persoane au absolvit cursul de calificare în ocupaţia Lucrător în comerț. Beneficiarele au vârste cuprinse între 21-46 ani. Majoritatea beneficiarelor sunt în prezent casnice şi au puțină experiență profesională (ca vânzătoare, patiser, ajutor de bucătar sau chiar bucătar). Ele îşi doresc foarte mult să îşi găsească un loc de muncă şi au conştientizat cât de importantă este o diplomă recunoscută de către Ministerul Învățământului. Având în vedere că majoritatea au 10 sau 12 clase absolvite, unele dintre ele și-au propus să se reînscrie în sistemul de educaţie formală pentru a-și continua studiile. În data de 27 octombrie 2014 a fost organizată sesiunea de Job-club la care au participat 9 beneficiare. În cadrul sesiunii de job-clubbeneficiarele şi-au conştientizat punctele forte şi punctele slabe, au învăţat cum se întocmeşte CV-ulşi scrisoarea de intenţie, cum să se pregătească pentru interviul de angajare, care sunt avantajele muncii legale şi ce drepturi şi obligaţii au în calitate de angajaţi.

Progresul-proiectului-în-luna-octombrie-în-jude_ul-Gala_i1x1

“Grupa de la Independența este o grupă foarte deschisă, beneficiarele doresc să se angajeze, iar unele dintre ele chiar s-au înscris la liceu pentru a-şi finaliza studiile. Cu toate acestea, au solicitat și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă” Lidia Damian, consilier orientare profesională local

“Participantele au puţină experienţă profesională. Majoritatea nu au mai lucrat, iar dacă au lucrat aufăcut-o fără forme legale. Toate sunt casnice şi sunt responsabile de administrarea gospodăriei şi de creşterea copiilor. Ele sunt însă extrem de motivate să îşi găsească un loc de muncă. În multe cazuri, copiii au ajuns la vârste la care nu mai au nevoie de supraveghere permanentă, având în schimb nevoi financiare din ce în ce mai ridicate- de unde şi motivaţia beneficiarelor de a se angaja.” Carmen Ilie, Expert coordonator mediere.

Tot pe parcursul lunii octombrie, beneficiarele din comuna Cuza Vodă au absolvit cursul de calificare în ocupaţia Lucrător în comerț. Au participat 13 femei cu vârste cuprinse între 19-34 ani, majoritatea fără experienţă profesională anterioară. Cele care au mai avut un loc de muncă anterior intrării în proiect au lucrat ca vânzătoare, agent poştal, croitor și confecționer covoare.

La sesiunea de job-club, organizată pe data de 28 octombrie 2014, au participat 11 beneficiare. Toate beneficiarele îşi doresc să se angajeze în primul rând ca lucrător comercial, dar caută un loc de muncă aproape de casă, majoritatea nefiind dispuse să facă naveta. Având în vedere dorința şi nevoile lor, consilierii şi formatorul job-club le-au sfătuit să urmărească angajările făcute de magazinele din comună şi din împrejurimi, dar şi alte locuri de muncă, în domenii care le sunt accesibile. În cadrul sesiunii de job- club beneficiarele şi-aucompletat CV-ul în format Europass şi au avut ocazia să participe la simulări ale unor interviuri de angajare pentru posturi de lucrător în comerţ în calitate de potenţiali aplicanţi.

Progresul-proiectului-în-luna-octombrie-în-jude_ul-Gala_i2x1

“Grupul de participante este expus la modelul tradiţional privind rolul femeii în gospodărie şi în comunitate, fără a avea acces la modele concurente. Astfel, cele mai multe dintre acestea şi-auasumat până în prezent doar roluri în cadrul familiei: soţie, mamă, noră, fiică. În momentul de faţă, fiecare se pregăteşte pentru un rol nou: acela de angajat. O mică parte a lor aveau o astfel de experienţă, fie scurtă, fie informală, şi îşi doreau un debut mai consistent în muncă. Pentru o altă parte a grupei aceasta era primă experienţă de asumare de roluri profesionale.” Aura Matei, coordonator consiliere

“Este important ca procesul de mediere să continue şi beneficiarii să fie susţinuţi în mod constant în căutarea unui loc de muncă. Pentru toţi experienţa completării unui CV şi a participării la un interviu de angajare a fost una nouă, extrem de utilă, multe dintre participante completand pentru prima dată un CV. Recomand ca echipa implicată în procesul de mediere să le transmită beneficiarelor locuri de muncă în mod constant şi să le încurajeze permanent în procesul de căutare a unui loc de muncă.” Carmen Ilie, Expert coordonator mediere.

Pe data de 18.10.2014 a avut loc deschiderea celui de-al doilea curs de calificare organizat pentru comunitatea din comuna Cuza Vodă, de data aceasta în ocupaţia Lucrător în structuri pentru construcții. La acest curs participă 14 beneficiari, de sex masculin, cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani. Deși 80 % dintre aceștia au lucrat anterior informal în domeniul construcțiilor, consideră că mai au multe de învățat și doresc ca la sfârșitul programului de calificare să își găsescă un loc de muncă. Prin parcurgerea acestui curs beneficiarii vor dobândi noi competențe profesionale ce le vor fi de ajutor în demersul angajării.

În comuna Foltești urmează să fie organizat un nou curs de calificare în ocupaţia Lucrător în comerţ. În luna octombrie a avut loc testarea și consilierea psihologică, urmată apoi de cursul de dezvoltare personală și de grup. Grupa a fost formată din 14 paticipante de sex feminin având vârste cuprinse între 19 ani și 45 ani.

Progresul-proiectului-în-luna-octombrie-în-jude_ul-Gala_i3x1

“Acest grup fost format integral din femei. Experiențele lor de viață sunt diferite iar abordarea a trebuit să fie una personalizată ținând cont de gradul de experiență și înțelegere a fiecăreia. Nivelul lor de maturitate le-a permis înțelegerea subiectelor abordate, ceea ce a ușurat comunicarea din acest punct de vedere.” Radu Lihaci, formator.

Toți absolvenţii cursurilor de Lucrător în comerț din comunele Independența şi Cuza Vodă se află în prezent în procesul de mediere, consilierii de orientare profesională sprijinindu-i pentru a-și găsi un loc de muncă sau pentru a-și continua studiile.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.