17 Jul

Despre bezele și autocontrol

Un copil de 3 ani este condus într-o cameră și i se dă o bezea. Adultul îl roagă să aștepte 15 minute până când se va întoarce. Dacă atunci când se va fi întors, cel mic nu a mâncat bezeua, va mai primi una. Dacă nu a așteptat și a mâncat bezeaua, nu va mai primi una.

15-18 ani mai târziu: tinerii care au așteptat pentru a doua bezea au în medie rezultate semnificativ mai bune în viață, în școală și în profesie decât cei care au mâncat bezeua înainte de întoarcerea adultului.

51fY-krMLCL._SX331_BO1,204,203,200_Acesta este un experiment clasic din psihologie inițiat de către un grup de psihologi de la Standford University în anii 1960 sub conducerea psihologului Walter Mischel. Concluzia sa este una simplă și, despre care, intuitiv, mulți părinți vorbesc copiilor lor: ne este folositor să amânăm plăcerile imediate sau instantanee pentru recompense mai mari dar mai târzii.

Când suntem puși în viața de zi cu zi în fața unei alegeri între o bezea acum sau două bezele mai târziu? Când alegem între a ne pregăti o oră intensiv pentru un examen urmată de o oră de TV sau alegerea de a întrerupe ora de studiu pentru o secvență mai interesantă la TV, pentru o notificare de mesaj pe facebook de la un prieten sau o invitație la o plimbare afară. Când alegem între prelungirea perioadei de inactivitate pentru a găsi cel mai bun loc de muncă și acceptarea unui loc de muncă cu beneficii mai puține pe termen scurt, dar mai mari pe termen lung pentru că ne repune în circuitul activ. Când alegem între a cumpăra un bun ieftin la reducere acum și a amâna achizițiile de bunuri mărunte pentru o experiență semnificativă mai târziu.

În drumul către obiectivele noastre de carieră, vă îndemnăm să ne evaluăm frecvent alegerile: sunt acestea alegeri de tipul primei bezele, cea care produce satisfacție sau plăcere imediată, deși mică? Sau sunt alegeri de tipul celei de a doua bezele, cu un efort din partea noastră investit pentru a ajunge la o recompensă mai importantă.

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=M0yhHKWUa0g

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.