21 Mar

Despre învățarea semnificativă

Într-unul din articolele despre educație publicate pe  website-ul celor de la Foundation for Economic Education am găsit câteva idei despre cultura învățării, cu accent pe învățarea semnificativă.

17868053-language-school-group-student

Ideea centrală a articolului este aceea potrivit căreia învățarea reală are loc când ești absorbit,  încercând să rezolvi o problemă sau o situație, care contează pentru tine.  În aceste momente mintea ta este întinsă la maximum, creativitatea este trezită și implică efort mare, însă învățarea are o semnificație ridicată.

Pornind de la această idee, autorul susține că există o diversitate legată de scopurile învățării, ce pot acoperi evitarea sacrificiilor, prestigiul sau un obiectiv. Mai departe, acesta face legătura dintre scopul învățării cu momentul învățării: fie momentul în care trebuie atins un obiectiv, fie pentru orice eventualitate.

Autorul susține că mediocrii sunt cei care încearcă să evite sacrificiile, învățând precum șoarecii de bibliotecă, pe când cei care se gândesc la prestigiu, au tendința să acumuleze multe, multe cunoștințe pentru orice eventualitate în care vor trebui să nu pară neinstruiți și să obțină validare externă. Autorul îi numește pe aceștia din urmă elitiști. Ei sunt cei care învață tot ceea ce e necesar doar pentru a lua note, a câștiga premii sau pentru a fi felicitați.

Cea de-a treia categorie identificată de către autor se referă la oamenii ascendenți cărora nu le pasă de note, premii sau impresiile celorlalți, ci mai degrabă de obiectiv. Aceștia învață ceea ce este necesar pentru a rezolva o problemă care contează pentru ei, exact atunci când este necesar. Oamenii ascendenți găsesc mereu provocări și proiecte care să îi facă să crească.

Învățarea pentru orice eventualitate poate avea drept efect acumularea de informații inutile, în manieră iluministă, și, după cum spune autorul, este depășită. Pe când, învățarea pentru atingerea unui obiectiv, adică pentru a ști ce e necesar pentru a rezolva o problemă, a îndeplini un scop sau pentru a deveni o versiune mai bună a ta este mult mai valoroasă.

De aceea, autorul îndeamnă să fii înfometat, iar nu neaparat pregătit: “Nu e vorba despre ce știi sau pe cine știi. E vorba despre CE vei îmbunătăți la viața ta, CUM vei învăța, CÂT DE MULT vei învăța și CÂND vei învăța.”

Articolul original poate fi citit accesând linkul: https://fee.org/articles/meaningful-learning-is-just-in-time-not-just-in-case/

 

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.