24 Jun

Direcții de dezvoltare pe piața hotelieră

Turismul contribuie cu aproximativ 5% din PIB la economia României, un procent mic dacă e să-l comparăm cu alte țări ce au tradiție în industria ospitalității. [1] Cu toate acestea, investițiile în turism s-au majorat în ultimii ani, astfel că domeniul se află în creștere și poți găsi multe oportunități de dezvoltare a carierei.

Pe piața hotelurilor din România existau 6.130 de unități de cazare la nivelul anului 2013, dintre care aproape un sfert hoteluri, 28% pensiuni agroturistice, 21% pensiuni turistice, iar restul vile, bungalouri, moteluri, hosteluri și cabane, rata de ocupare fiind de 32%. [2].

Provocările cu care se confruntă industria turismului în România sunt rata mică de creștere, dependentă de comportamentul de consum al românilor, lipsa de personal calificat, cu experiență, dar și salariile reduse – circa 1000 de lei net pe lună. [3] Desigur, și aici există posturi mai bine plătite, cum ar fi cel de manager de hotel. În acest caz, câștigurile pot ajunge până la 3.000 – 6.000 de lei net la hoteluri de 3-4 stele și chiar 5.000 de euro la hoteluri de 5 stele.

Un manager de hotel se ocupă de gestionarea activităților la nivelul întregului hotel, în toate departamentele: recepție, restaurant, financiar, comunicare etc. De asemenea, el dezvoltă relații cu furnizorii, agențiile de turism și ceilalalți parteneri, se asigură de menținerea standardelor de calitate, se implică în promovare și în selecția și motivarea echipei. Pentru a dobândi această poziție, ai nevoie de o experiență consistentă în turism, completată de studii de calificare și perfecționare.

Există numeroase companii care oferă cursuri de formare în domeniul ospitalității, la absolvirea cărora poți obține un certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Muncii. Ai la dispoziție și câteva facultăți specializate, cum ar fi Facultatea de Business și Turism – ASE București, Facultatea de Alimentatie și Turism – Universitatea Transilvania, Brașov sau masterul de Management Hotelier la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. În afara țării, printre școlile cele mai căutate pentru industria ospitalității se numără cele din Elveția (Business and Hotel Management School și International Hotel Management Institute în Lucerne, Cesar Ritz University),  Marea Britanie (University of Greenwich Londra, University College Birmingham) sau SUA (Cornell University, School of Hotel Administration).

[1], [3] Domeniul ospitalității: profesioniștii în gastronomie (partea I), articol publicat pe Fabricadecariere.ro în mai 2015).

[2] Câte hoteluri şi pensiuni funcţionează în România?, articol publicat pe jurnaluldeafaceri.ro în octombrie 2014.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.