19 Jan

Hair-styling, o profesie fără frontiere

De mai bine de un deceniu, domeniul înfrumusețării se extinde prin zeci de școli de make-up și hair-styling, acoperind astfel arii extinse de la viața cotidiană la lumea modei, a filmului și a televiziunii, de la o simplă ocupație la artă.

Caștigurile financiare fluctuează în funcție de talent, noroc, dar în mare măsură și în funcție de munca investită zilnic. Cursurile de calificare pot dura de la 3 luni la 2 ani, în funcție de ocupația vizată, de complexitate și nivel. Spre exemplu, un curs de frizer durează circa 3 luni, în timp ce un curs avansat se poate întinde pe o durată mai mare.

Astfel, un make-up artist/hair-stylist înalt calificat poate câștiga și până la 1 000 EUR/lună într-un salon dintr-un oraș mare, bine poziționat, la care se adaugă recompensele informale (bacșișurile) oferite de către clienții mulțumiți și fideli. Într-adevăr, aceasta este partea optimistă. Un scenariu realist, vizat de către cineva care acum debutează în domeniu presupune un loc de muncă într-un salon de frizerie în care salariul este cel minim pe economie.

De aici putem concluziona că, pe lângă arta frizeriei/coafurii, un hair-stylist trebuie să fie o persoană sociabilă și empatică, trebuie să îmbine măiestria înfrumusețării cu abilitățile de a se mula pe personalitatea fiecărui client în parte, să fie atent la detalii, să fie un fin observator, să comunice bine cu ceilalți, să aibă răbdare și să fie pasionat de arta frumosului. Iar aceste lucruri se vor traduce în fidelitatea și recunoștința, inclusiv monetară, arătată de către clienți.

Pe lângă simțul estetic și creativ un bun hair-stylist sau make-up artist trebuie să cunoască/să învețe tehnici de cromatică sau de tuns potrivite fizionomiei fiecărui client în parte. Această meserie presupune o învățare continuă, stylistul trebuind să fie la curent permanent cu noile tendințe în lumea modei.

Diferența între un frizer și un hair-stylist este că, în timp ce primul se ocupă doar cu tunsul și bărbieritul, cel de-al doilea improvizează, recomandă, aduce alte perspective și vine cu tunsori noi, adaptate nevoile clienților.

Există multe școli profesionale sau post-liceale care asigură cursuri de calificare și perfecționare în cosmetică, coafură sau machiaj, dar cele mai bune lecții le poți învăța de la profesioniști care au mai mulți ani de experiență pe piață. Iată câteva nume recunoscute și parcursul lor profesional:

  • Alexandru Abagiu, make-up artist oficial L’Oreal Paris. Alexandru și-a început cariera plecând de la pasiunea sa pentru pictură și a urmat cursurile de inițiere în arta machiajului la Channel. A făcut parte mai mulți ani din echipa de make-up artiști a festivalului de film de la Cannes, lucrând cu vedete pentru Angelina Jolie, Angelina Jolie, Jane Fonda sau Eva Longoria.
  • Dana Argeșan a fost make-up artist oficial L’Oreal Paris. După ce a absolvit liceul, a câștigat bani din modelling, urmând apoi cursurile școlii de machiaj Jean Pierre Fleurimon din Paris. Astăzi lucrează ca freelancer (liber profesionist), având colaborări cu muzicieni și fotografi importanți.
  • Mirela Vescan este unul dintre primii make-up artiști din Romania, începându-și cariera ca machior la Teatrul Odeon. A absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA la București și mai multe module ale Școlii Internaționale de Cosmetică Chrisine Valmy. A lucrat la ProTV și este make-up artist oficial Rimmel. În fiecare an a obținut câte o distincție în acest domeniu, iar acum are numeroase colaborări și predă cursuri de machiaj în cadrul Media Intact Academy.
  • Maria Păuna este autoarea primei cărți de make-up din România, cu o experiență de 11 ani în acest domeniu. A absolvit mai multe școli profesionale din Franța și Statele Unite, lucrând cu profesioniști de la Estee Lauder și a deschis prima Academie de Training și Coaching de Frumusețe (ATCF) din România.
  • Cristi Pascu este unul dintre cei mai cunoscuți hari-styliști, cunoscut pentru frizurile sale avangardiste. La 38 de ani, Cristi Pascu a absolvit mai multe cursuri de specialitate în Italia și Marea Britanie, lucrând cu personalități din industria modei în România și străinătate. Are 6 saloane de înfrumusețare în București, Brașov și Constanța.
  • Răzvan Dobrescu are o experiență de peste 20 de ani în hair-styling, participând la show-uri, lansări de produse și fiind primul hair-stylist român care a susținut o prezentare la un congres mondial L’Oreal.
  • Geta Voinea s-a specializat în coafură și prin pasiune și muncă, a reușit să își transforme numele într-un brand cunoscut pe piața din România, având în portofoliu clienți de renume din rândul agențiilor de publicitate, al televiziunilor și revistelor și ocupându-se de imaginea oamenilor de televiziune.

În România sunt foarte multe școli profesioniste care oferă cursuri între 1-2 săptămâni și 9 luni, în funcție de specializare și programă, care se pot încheia cu susținerea unui examen practic în urma căruia poți obține un certificate relevant pentru portofoliul tău. Iată câteva exemple:

După acest prim pas este recomandat să îți faci “ucenicia” într-un salon specializat, timp în care te poți înscrie la cursuri pentru diferite tipuri de machiaj și hair-styling.

Exersează: Poți începe cu rudele și prietenii care sunt mai îngăduitori cu greșelile și pune-ți tehnica la punct.

O altă cale este să lucrezi pe cont propriu, iar pentru asta este nevoie să te remarci. Poți începe cu un blog sau o pagină de Facebook unde să îți creezi un portofoliu, oferind pentru început ședințe gratuite și construindu-ți o trusă profesionistă. Dacă ai ales această cale, primește câteva sfaturi de la cei care au reușit să își creeze un nume în țară sau străinătate:

  1. Investește în formare și în trusa profesionistă proprie: citește bloguri, reviste, urmărește tendințe din domeniu și alege dintre cele mai bune ustensile profesioniste.
  2. Creează-ți contacte: Participă la evenimente, mergi la expoziții, oferă cartea ta de vizită cât mai multor persoane din domeniu pentru a te face cunoscut(ă).
  3. Asigură-te că ești “căutabil”. Găsește un stil distinctiv și prezintă o selecție cu cele mai bune imagini din portofoliul tău. Nu trebuie să fie multe, ci doar convingătoare.

Vă invităm să urmăriți un interviu cu Laurent Tourette, un hair-stylist renumit,  realizat de echipa noastra:

https://www.youtube.com/watch?v=hECmlBOXxfI&feature=youtu.be

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.