04 Dec

Invitaţie conferința „Bariere instituționale și educaționale la intrarea tinerilor pe piața muncii”

Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria (CADI – Eleutheria) vă invită la Conferința ”Bariere instituționale și educaționale la intrarea tinerilor pe piața muncii”, care va avea loc joi, 10 decembrie 2015, la Hotelul Minerva, Sala Hila, intre orele 13:30 și 17:00.

Conferința își propune să contribuie la dezbaterea publică din România cu privire la barierele instituționale și educaționale pe care tinerii le au de trecut în a-și începe cariera profesională. Avem, pe de o parte, bariere care țin de legile și reglementările ineficiente care afectează piața muncii și, pe de altă parte, probleme create de regimul furnizării serviciilor educaționale în România.STAT

Unele tipuri de bariere sunt mai vizibile, precum fiscalitatea excesivă din România, care explică de ce activitatea antreprenorială este dificilă și de ce, pe cale de consecință, tinerii sunt cei mai afectați de un asemenea aranjament. Alte bariere sunt mai puțin vizibile, precum salariul minim pe economie, venitul minim garantat ori costurile legilor și reglementărilor ineficiente. Deși formulate explicit pentru a fi în favoarea celor mai defavorizate categorii sociale aflate pe piața muncii, salariul minim și venitul minim garantat au efecte neintenționate negative chiar asupra celor pe care ar trebui să-i protejeze; în cazul de față, chiar asupra tinerilor.

Cât privește educația, presupoziția conform căreia există o unică mărime care se potrivește tuturor este pervazivă în politicile publice din România. Alte aranjamente instituționale sunt însă posibile: de la alternative private, precum firmele de training, la parteneriatele public-privat în educația vocațională, liceală sau universitară.

Invitatul special este Pierre Garello, Profesor de științe economice la Universitatea din Aix-en-Provence și Director al Institutului pentru Studii Economice – Europa.

Dezbaterea are loc pornind de la suplimentul publicistic cu aceeași temă, care va fi lansat cu această ocazie și care aduce împreună analizele a peste 20 de contributori din mediul academic și din societatea civilă. Publicația poate fi consultată în atașament.

Conferința este organizată în cadrul proiectului Inițiative pe piața muncii în mediul rural POSDRU/135/5.2/S/130296, derulat în perioada 31 martie 2014 – 15 decembrie 2015. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Invitatia de participare si agenda evenimentului.

Așteptăm confirmările de participare pe adresa de e-mail: office@cadi.ro

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.