31 Jul

Noi șanse pentru tinerii șomeri din județul Mureș

În perioada mai-iulie 2014, în județul Mureș 28 de persoane au început activitățile proiectului Inițiative pe Piața Muncii în Mediul Rural, urmând testul psihologic, cursurile de consiliere și dezvoltare personală, precum și cursul de perfecționare în ocupația de recepționer, respectiv lucrător comercial.

Primul curs, de perfecționare în ocupația de recepționer s-a derulat în localitatea Ernei din județul Mureș cu 14 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Până acum, o persoană și-a găsit loc de muncă la o pensiune din regiune, cu ajutorul diplomei primite în urma cursului.  

Receptioner-ErneiParticipanții au înțeles importanța acestui proces și au devenit mai serioși în atitudinea de a-și găsi un loc de muncă. Cine este motivat și dorește va reuși. Încă avem de lucru cu tinerii care trebuie să conștientizeze importanța formelor legale în relația cu angajatorii. Partea bună este că și în turism, și în comerț, județul Mureș oferă destule oportunități, fiind foarte multe pensiuni și hoteluri care pot angaja personal calificat”, a spus Ildikó Sűket, consilier de orientare în carieră.

În cadrul celui de-al doilea curs, 14 persoane cu vârste între 20 și 34 de ani urmează calificarea de lucrător în comerț, urmând stagiul de practică în diferite mini-marketuri din localitățile învecinate.

Lucratorincomert_erneiDupă încheierea cursului de calificare și a perioadei de practică, începe perioada de mediere, în timpul căreia participanții vor căuta activ oportunitățile de angajare din localitățile lor. Căutarea locului de muncă este o muncă în sine, dar prin intermediul întâlnirilor regulate, participanții sunt încurajați și orientați pas cu pas în crearea CV-ului și abordarea potențialilor angajatori de către consilierii de orientare profesională. Absolvenţii cursului de recepţioner de la Ernei au beneficiat deja de primele activităţi de mediere. Astfel, pe 24 iunie ei au participat la o sesiune de job-club în cadrul căreia au învăţat cum se întocmeşte un CV, cum se redactează o scrisoare de intenţie sau cum trebuie să se prezinte la un interviu. Împreună cu consilierul de orientare profesională pentru toţi beneficiarii a fost iniţiat câte un plan de mediere. Beneficiarii au fost informaţi în mod constant despre locurile de muncă disponibile în domeniile lor de interes.

Receptioner_erneiCu această grupă care s-a închegat foarte bine încă lucrăm la moderarea așteptărilor privind oportunitățile pe care le oferă piața muncii, mai ales pentru persoanele care au ciclul gimnazial absolvit”, a adăugat Ildikó Sűket.

Toți participanții doresc să se angajeze după absolvirea cursului și perioada de consiliere și mediere, dar câteva persoane realizează că în lipsa absolvirii liceului, șansele de a găsi un loc de muncă pentru nivelul așteptărilor sunt mici. De aceea unele persoane doresc să continue studiile prin intermediul programului “a doua șansă” sau a cursurilor la seral sau fără frecvență de la școlile din localitățile învecinate.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.