15 Dec

Pași către încadrarea pe piața muncii – cursuri de Lucrător în comerț la Ernei (Mureș) și Recepționer Hotel la Tuzla (Constanța)

În comuna Ernei, județul Mureș, în perioada 7-14 noiembrie cei 17 participanți selectați pentru a participa la cursul de calificare în ocupaţia Lucrător în comerţ au urmat sesiunile de testare psihologică, consiliere vocațională și consiliere de grup și dezvoltare profesională. În prezent, beneficiarii participă la cursul de formare pentru calificarea Lucrător în comerț. Cursul are o durată de 10 săptămâni. Dinamica grupului este pozitivă, participanții fiind ordonați și implicați în activităţile proiectului.

Progresul-proiectului-in-luna-noiembrie-in-judetele-Mures-si-Constanta1x1“Un grup alcătuit din persoane preponderent introvertite, un grup realist cu așteptări și obiective realiste, orientat spre acțiune. Aplicațiile și discuțiile au contribuit la creșterea încrederii în sine a participanților și la conștientizarea și mutarea atenției pe ceea ce au deja (abilități, resurse) și care pot fi utilizate pentru atingerea obiectivului de carieră. Consider că este un grup format din persoane care, beneficiind de susținerea consilierului de orientare în carieră, au foarte mari șanse de a se angaja pe parcursul implementării proiectului.” Letiția Bâtfoi, Expert coordonator perfecționare.

La cursul de calificare pentru meseria de Lucrător în comerț participă 14 persoane, componența grupului fiind de 10 femei și 4 bărbați, iar media de vârstă fiind aproximativ de 30 ani. Pe parcursul cursului de calificare beneficiarii vor învăța să comunice eficient cu clienții, să organizeze activitățiile magazinului, să efectueze vânzarea, să încaseze contravaloarea mărfii, să prezinte produsele și serviciile comercializate, să promoveze imaginea magazinului, să mențină stocurile și necesarul de monetar de rezervă, să întocmească documentele specifice activitatii de vânzare, precum și raportarea activității de vânzare.

“Majoritatea dintre ei doresc să obțină o calificare şi speră să obțină un loc de muncă mai bun cu diploma obținută. Cam 6 dintre ei au mai lucrat în comerț, în magazine mai mari sau mai mici, sau în domeniul servicii turism, sau chiar un mic producător în domeniul legumicultură-florărit. Cu toate acestea consideră că pot învăța lucruri noi, și doresc să progreseze.” Suket Ildiko, consiliere orientare profesională local.

În localitatea Agigea, județul Constanța a fost susținut job-clubul pentru absolvenţii cursului de perfecționare Recepționer de Hotel. La acest program au participat 10 beneficiari, dintre care 8 femei şi 2 bărbaţi. Acestora le-a fost oferit suport în identificarea locurilor de muncă vacante și în pregătirea actelor necesare candidaturii (completarea CV-ului și scrisoarea de intenţie).

“Grupa de lucru este mixtă. Media de vârstă a grupei este foarte scăzută, ceea ce crește cu mult șansele de angajare rapidă în comună sau pe litoral. Mai mulți participanți au exprimat dorința de a lucra (din nou) în străinătate, existând o dorință de informare mai ridicată în acest sens.” Radu Chitic, formator

Pe parcursul lunii noiembrie în localitatea Tuzla, județul Constanța, a avut loc deschiderea cursului de perfecționare pentru ocupaţia Recepționer de Hotel. În cadrul procesului de selecție a fost avută în vedere egalitatea de șanse astfel încât pe lista participanților să fie incluse minim 50% femei, distribuirea pe sexe în cadrul programului de perfecționare fiind de 12 femei și 3 bărbați. Grupa de vârstă este una mixtă, participanții având vârste cuprinse între 19 și 25 de ani.

Cei 15 participanți au urmat sesiunile de testare psihologică și consiliere profesională prin intermediul cărora şi-au descoperit noi abilități și competențe de care nu erau deplin conștienți. În perioada 13-14 noiembrie a avut loc o sesiune de dezvoltare personală.

“Grupul a fost deosebit de dinamic şi foarte bine orientat către obiectivele de angajare. Recomand explorarea cu unii participanţi a unor obiective pe termen mediu (2-4 ani) de educaţie şi dezvoltare personală chiar mai ambiţioase decât cele urmărite în următorul an.” Aura Matei, coordonator consiliere

Beneficiarii au urmat în perioada 16-20 noiembrie 2014 cursul de perfecționare pentru meseria de Recepționer de Hotel. În cadrul acestui program de formare participanții au avut ocazia să învețe efectuarea de operaţii specifice pentru sosirea şi plecarea clienţilor, asigurarea efectuării plăţilor, elemente despre comunicarea eficientă la locul de muncă, organizarea locului de muncă, precum și munca în echipă.

“Cursanții vor avea nevoie de asistență în găsirea unui loc de muncă. Pe parcursul următoarelor săptămâni va fi binevenită orice informație și susținere din partea coordonatorului local referitoare la locurile de muncă. Dacă sunt proactivi majoritatea dintre ei, cu siguranță că această legatură menținută cu dânșii va conta în găsirea unui loc de muncă.” Radu Lihaci, formator

La sfârșitul lunii noiembrie 12 beneficiari ai cursului de perfecționare (11 femei şi 1 bărbat) au participat la job-clubul organizat în Tuzla, Județul Constanța. În cadrul sesiunii participanții au învățat cum să completeze un CV şi cum să se prezinte la un interviu de angajare. Mulți dintre participanţi au avut posibilitatea de a participa pentru prima dată la o simulare de interviu.

Progresul-proiectului-in-luna-noiembrie-in-judetele-Mures-si-Constanta4x1

“Toti participantii sunt extrem de motivati sa se angajeze pe pozitia de receptioner. Principalele provocari pentru ei tin de lipsa de experienta specifica si de dificultatea de a gasi un loc de munca pe termen lung, multe locuri de munca din judetul Constanta fiind disponibile doar pe perioada verii. Totusi, in judetul Constanta sunt disponibile suficiente locuri de munca in domeniul servicii turistice astfel incat beneficiarii au mari sanse sa se angajeze pana la finalizarea proiectului.” Carmen Ilie, expert coordonator mediere

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.