28 Aug

Perseverența pentru obiective pe termen lung

Cum ajung oamenii la vieți împlinite, caracterizate de bunăstare și mulțumire? Este o temă de studiu și preocupare pentru mulți psihologi. Unul dintre aceștia este Angela Duckworth care ne vorbește despre perseverență și putere a voinței. Sau acea trăsătură care le permite oamenilor să urmărească obiective pe termen lung.

Putem fi tentați să credem că trebuie să ai un talent special din naștere pentru a avea o viață împlinită. Că trebuie să ai un tip special de inteligență. Angela Duckworth și echipa ei au demonstrat că nu e tocmai așa. Că indivizii talentați în egală măsură eșuează sau au succes. Ceea ce face diferența este mai degrabă capacitatea de a investi efort pe termen lung, constant, atât după reușite, cât și mai ales după nereușite. Indivizii aceștia perseverenți reușesc de multe ori să ajungă la rezultate mai bune decât cei care păreau la un moment dat talentați și înzestrați.

Mai mult, de multe ori, talentul poate funcționa în defavoarea celui care îl are. Obișnuit să îi iasă lucrurile cu ușurință și repede, acesta se va simți amenințat sau fără valoare când va avea nereușite. Va tinde să renunțe mai repede și să caute provocări mai mici pe care știe cu siguranță că le poate rezolva repede. Aceasta este una din explicațiile pentru care multe talente se pierd. Nu sunt însoțite de perseverență, de capacitatea de a depune efort constant pentru rezultate ce vor veni mai târziu, dar vor avea o semnificație mare.

Cum ne construim perseverența, cum întărim acest mușchi? Acesta este un răspuns pe care pedagogii și psihologii îl caută încă. Ce putem face noi până atunci? Să căutăm fiecare oportunitate de a o folosi.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.