28 Feb

Șansa la angajare dă încredere persoanelor din comunitățile rurale

Peste 80 de participanți din regiunile Centru și Sud Est aflați în cursuri în luna martie.

  • Lucrător comercial finalizat la Corund, în județul Harghita, 26.02-02.03.2015

  • Lucrător în comerț finalizat la Fântâna Brazilor, în județul Harghita, 16.12.2014-01.03.2015

  • Patiser demarat la Foltești, județul Galați, 09.03-21.05.2015

  • Lucrător în structuri pentru construcții în derulare în orașul Tg. Bujor, 04.02-04.04.2015

  • Agent de vânzări la Prejmer, județul Brașov, 05-09.03.2015

  • Frizer la Tuzla, județul Constanța, 24.01-29.03.2015

  link2La fiecare dintre aceste cursuri există povești de succes care merită oferite ca exemplu. Acestea dovedesc și impactul proiectului asupra comunităților în care au acționat consilierii de orientare în carieră. În toate aceste comunități există persoane care au solicitat participarea la anumite tipuri formări de care aveau nevoie. Câteva dintre aceste povești de succes pe care le-am descoperit în drumul nostru prin țară, le oferim pentru a încuraja și alte persoane să își găsească motivația și profesia în care ei pot face diferența.

Lucrător comercial. Comunitățile locale Corund, satul Valea lui Pavel, comuna Lupeni, sat Bisericani, județul Harghita.

Motivația celor 15 participanți care s-au înscris la curs a fost în principal pentru a obține o diplomă în domeniul comerțului, pe care ulterior să o folosească ori pentru a se angaja ca lucrător comercial, dar și pentru a-și deschide sau a-și dezvolta afacerea proprie. Din declarațiile beneficiarilor, reiese că fiecare are un plan de carieră pe care dorește să îl urmeze, iar participarea la curs a constituit un pas important în traseul lor profesional. Jozsa Krisztina dorește ”să vândă articole tradiționale din ceramică în târguri și să participe la expoziții în toată țara”. Fabian Tunde este deja producător de articole ceramice, iar împreună cu familia ei vrea ”să continue vânzarea produselor în regim en-gross și să crească numărul produselor vândute. Ambrus Marton are fermă de vaci, pe care dorește să o dezvolte. Scopul lui în urma cursului este ”să intre în afaceri de comercializarea a cărnii și să își deschidă un procesator de lapte”. Hajdo Kinga lucrează la firma părinților de vânzare de articole tradiționale. Aceasta dorește ”să se implice mai mult în afacere și să preia o parte din ea în vederea extinderii comercializării produselor și în alte regiuni”. Lorincz Gyorgy are experiență în domeniul construcțiilor. Se pregătește să-și deschidă o mică afacere în vânzarea produselor pentru construcții. Mate Laszlo are experiență în tâmplărie. Visul lui este ”să lucreze în acest domeniu și să facă case din lemn, pe care ulterior să le ofere spre vânzare clienților interesați de acest tip de construcții”.

Ildiko Suket, consilierul de orientare privind cariera a declarat că ”În general, locuitorii din această zonă sunt caracterizați prin putere de muncă, ambiție, mentalitate deschisă către nou și oportunități, optimism, motivați să reușească. Așteptările lor inițiale au fost atinse, chiar depășite de activitățile și nivelul programelor, de calitatea proiectului.”

Lucrător în comerț, Fântâna Brazilor, județul Harghita

13 persoane și-au definitivat obiectivele de carieră și au învățat despre întocmirea documentelor specifice activității de vânzare, aplicarea normelor de protecție și securitate la locul de muncă, perfecționarea profesională, comunicarea cu clienții, încasarea contravalorii mărfurilor comercializate, prezentarea produselor și verificarea stocurilor, etc. Grupa a fost mixtă și a inclus persoane care doreau atât să se angajeze cât și să devină mici întreprinzători locali.

Patiser. Comuna Foltești, județul Galați

link316 participanți, cu vârste cuprinse între 17 și 47 de ani au văzut în acest curs o oportunitate de încadrare în muncă ori de reorientare în carieră pentru cei trecuți de primii ani de muncă.

Cu ajutorul consilierului de orientare profesională Lidia Damian și prin oportunitățile oferite de proiect, jumătate dintre aceștia au deja porțile deschise către angajatori interesați de a avea în echipele lor persoane calificate în meserie. Lidia Damian ne-a declarat că ”sunt persoane foarte serioase care s-au afirmat la locul de practică și care au posibilitatea de a se angaja imediat după finalizarea cursului în lunile mai – iunie”.

Lucrător în structuri pentru construcții, Tg. Bujor, județul Galați.

18 persoane care provin din mediul rural, din localitățile Fârțănești, Băleni, Vârlezi participanți la curs au purtat deja discuții cu angajatorii din județul Galați, iar la finalizarea cursului vor avea ocazia să încheie contracte de muncă cu firme de construcții. Aceștia au făcut practică, printre alte locații, în cadrul Spitalului Orășenesc Târgu Bujor.

Agent de vânzări, Prejmer, județul Brașov.

link49 participanți au participat la cursul care le-a oferit oportunitatea de a se reorienta profesional. Consilierul de orientare profesională Diana Poustovan a afirmat că trei dintre beneficiari au obținut contracte de muncă în străinătate (Luca Mihail, Bîgiu Alin și Șerban Geanina), la un abator din Germania, alți 2 lucrează deja în orașul Brașov, la societăți comerciale în calitate de vânzător, respectiv sortator haine.

În luna martie s-a finalizat cursul de frizer de la Tuzla, județul Constanța, în urma căruia 11 beneficiari au obținut diplomă de certificare. Dintre aceștia, 4 au reușit să se angajeze. Raluca Boișteanu, consilierul de orientare profesională a declarat că ”acesta nu a fost doar un curs de calificare axat doar pe acumularea unor cunoștințe practice despre meseria de lucrător în domeniul îngrijirii personale, ci o formare în care oamenii s-au descoperit, au învățat lucruri relevante despre piața muncii, au învățat să se prezinte”. Drept dovadă, funcțiile pe care s-au angajat sunt diverse: cameristă, manipulant, operator schimb valutar ori lucrător comercial.

Copyright © 2014-2015. Toate drepturile rezervate.